Adviseur van Blair opnieuw opgepakt

De Britse politie heeft gisteren opnieuw een vertrouweling van premier Tony Blair aangehouden op verdenking van tegenwerking van een justitieel onderzoek naar de verlening van adellijke titels voor geld. Lord Levy, een vriend van Blair die als diens fondsenwerver en gezant in het Midden-Oosten optreedt, werd na ondervraging weer vrijgelaten. Er is geen officiële aanklacht tegen hem ingediend.

Het was de tweede keer in een half jaar tijd dat Levy zich in verband met de kwestie bij de politie moest verantwoorden. Het onderzoek richt zich op de vraag of enige rijke geldschieters een adellijke titel en een zetel in het Hogerhuis in het vooruitzicht is gesteld in ruil voor geheime leningen voor de verkiezingskas van de Labour Partij. Dit is wettelijk verboden.

Een woordvoerder van Levy verklaarde gisteren echter dat deze alle beschuldigingen „volstrekt ontkent”. Twee weken geleden werd Ruth Turner, een nauwe medewerkster van Blair, al in alle vroegte van haar bed gelicht op verdenking van het dwarsbomen van het justitiële onderzoek. Ook tegen haar is geen aanklacht ingediend.

Het is nog niet precies duidelijk waaruit de tegenwerking, waarvan Levy en Turner kennelijk worden verdacht, heeft bestaan. In de Britse media wordt erover gespeculeerd dat ze wellicht belastende e-mails en documenten hebben laten verdwijnen of hebben vernietigd.

Voor Blair, die al heeft aangekondigd dat hij later dit jaar zal aftreden, werpt de affaire een ongemakkelijke schaduw over zijn laatste maanden in Downing Street. Vorige maand werd de premier ook zelf gehoord in de zaak, zij het niet als verdachte. Veel politieke waarnemers in Londen houden er rekening mee dat Blair zelf ook nogmaals door de politie zal worden ondervraagd.

Het dwarsbomen van justitiële onderzoeken geldt als een ernstig misdrijf. Er staat een maximum op van levenslange gevangenisstraf. De conservatieve politicus en schrijver van bestsellers Jeffrey Archer werd hieraan schuldig bevonden. In 2001 werd hij tot vier jaar cel veroordeeld, waarvan hij uiteindelijk twee jaar uitzat.