Aanhoudend zacht

De eerste tien dagen van januari zijn uitzonderlijk zacht verlopen en ook later in de maand was het allesbehalve koud. De winterprik van vorige week duurde te kort om het overschot aan warmte weg te werken.

De eerste maand van 2007 zal dan ook niet onopgemerkt voorbij gaan. Uiteindelijk is het een natte, sombere, maar vooral zeer zachte louwmaand geweest. In het noorden viel tussen 150 en 180 millimeter regen tegen 75 millimeter normaal.

De afwijking van de temperatuur was nog extremer. Met 7 graden Celsius tegen 2,8 graden normaal is een eerste plaats bereikt in de lijst van mildste januarimaanden sinds 1901.

Als serieus winterweer uitblijft, is zelfs sprake van de zachtste winter sinds het begin van de weerkundige waarnemingen. Vanavond en vannacht is het absoluut niet koud. In Groningen wordt het 5 graden, direct aan zee komt het kwik nauwelijks onder 8 graden uit. Het is bewolkt en vooral in het westen valt wat motregen.

Morgen is het een druilerige dag, pas aan het eind van de middag wordt het wat droger met in het westen lokaal wat zon. De westenwind is matig en het wordt 9 tot 11 graden.

Vrijdag valt op een aantal plaatsen nog een bui, in het weekeinde lijkt het droog te blijven. Er is wat meer ruimte voor de zon en tijdens nachtelijke opklaringen komt de temperatuur in de binnenland in de buurt van het vriespunt uit.