7 redenen om uit te gaan

1 Uit eten met IENS

DU NORD, 'Proef het Zuiden'

Dorpstraat 18, NoorbeekTelefoon (043) 457 36 40Keuken open 17.00-22.00, za vanaf 15.00, zo vanaf 12.00, ma-di dicht.Frans, buiten eten op binnenplaats, op terras, in tuin, high tea.Gemiddelde prijs 3-gangen à la carte 32,50 euro.Categorie: Bourgondisch

Dit Bourgondisch restaurant ligt in het Zuid-Limburgse Noorbeek. Op het terras waan je je als god in Frankrijk, zeker als de zon zich laat zien. Naast het dagmenu is er een gevarieerde keuze van verse vis, sappige entrecôte, salades, pasta’s en huisgemaakte taart. Uit alles blijkt dat passie voor het vak aanwezig is!

uitstekend | Verzorgd interieur en vlotte bediening. Voorgerechten als uiensoep en slakken, net even anders klaargemaakt en goed van smaak. Hoofdgerecht met vis, gebakken in roomboter en daardoor puur van smaak. Alleen de speciale koffie viel wat tegen. Al met al een leuk adres. (16-09-2006 J. de M. te Soesterberg)

uitstekend | Bijna op de grens met België in Zuid-Limburg ligt deze mooie zaak. Echt (h)eerlijk eten! De combinatie van ingrediënten met Franse gerechten maken een avondje eten hier erg fijn. Ik kom zeker terug! (11-04-2006 J. B. te Utrecht)

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens

2 TONEEL

Phaedra’s Love

Den Haag: Theater aan de Haven. Aanvang: 20.15u. Inl: 0900- 3456789 & www.nationaletoneel.nl

Phaedra’s Love geldt als het zwakste stuk van de jonggestorven schrijfster Sarah Kane (1971-1999), maar in de uitvoering van het Nationale Toneel is daar niets van te merken. Koningin Phaedra wordt verteerd door liefde voor haar stiefzoon Hyppolytus. Als hij haar afwijst, beschuldigt zij hem van verkrachting en pleegt zelfmoord. Kane’s zwarte wereldbeeld zou ondraaglijk zijn als Susan Kennedy (regie) het niet had ingepast in een sterk doorgevoerde stilering, met oog voor de humor en genegenheid die ook in het stuk liggen verborgen.

3 RADIO-CAFÉ

Desmet Live

Amsterdam: Café Desmet. Tijd: 18.00-19.50u. www.desmetlive.nl

Desmet Live is een dagelijkse talkshow op Radio 5 over cultuur, politiek en moraal met live-muziek, verzorgd door LLiNK, de Humanistische Omroep en de IKON. Je kunt de live-uitzending bijwonen in café Desmet. De hoofdgast van vanavond is Remco Campert. Francisco van Jole praat met hem over zijn deelname aan Saint Amour, het literaire festival rond liefde en begeerte. In het kader van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) bespreekt Ronald Rovers, recensent van de Filmkrant, de film Day Night Day Night. Er is live muziek door de band Gladius.

4 MUZIEK

Dayna Kurtz

Breda: Mezz. Aanvang: 20.30u. Kaarten/inl: 076-5156677 & www.mezz.nl

Na een twee jaar durende tournee had de Amerikaanse zangeres Dayna Kurtz weer even tijd om te werken aan een nieuw album. Haar volledig in de woestijn geschreven Another Black Feather (For The Wings Of A Sinner) bevat weer een breed scala aan stijlen; van zoete jazz tot rockende klezmer. Het debuut van Kurtz, Postcards From Downtown (2003), werd ook in Nederland zeer goed ontvangen. In 2004 verscheen zelfs een dvd van een concert in het Amsterdamse Paradiso, met als titel Postcards from Amsterdam.

5 FILM

Hukkle

Groningen: Filmtheater Images. Tijd: 19.00u. Inl: www.images.nu

Filmtheater Images vertoont in het kader van het Studium Generale programma ‘De grenzen van Europa’ een serie films met inleiding uit landen aan de Oostkust van de EU. Hukkle schetst het kalme ritme van een hete zomerdag op het Hongaarse platteland. Onder de schijnbaar zorgeloze oppervlakte schuilt een bizar mysterie dat zich in de loop van de film ontvouwt. Verrassend, humoristisch en beklemmend. Regie: György Pálfi, Hongarije, 2002. Ned. ondertiteld.

6 LEZING

Op en neer reizen naar de pool

Dordrecht: Centrale Bibliotheek. Aanvang: 20.00u. Inl: 078-6205500.

Het maken van poolexpedities is voor Philip de Roo (21) een tweede natuur. Vanavond vertelt hij over zijn passie voor de pool en laat hij zien wat zijn drijfveer is om naar dit soort gebieden te gaan. Wat is passie en hoe kun je die het beste volgen? De Roo was nog maar 15 toen hij samen met Laura Woltjer een zeiltocht naar Antartica maakte. Tijdens deze expeditie, Xpedition Cool, deden ze onderzoek naar klimaatsverandering. In de International Polar Year 2007-2008 staan er twee nieuwe expedities op de rol onder de naam PowerUP: een tocht van 600 km en één van 2.500 km.

7 (DAMES)FILM

Ladies Night Tuschinski

Amsterdam: Tuschinski. Tijd: 20.00u. Kaartjes vanaf 13,50 euro. Inl: www.tuschinski.nl

The Pursuit of Happyness wordt vanavond voor het eerst vertoond in Tuschinski tijdens de Ladies Night. Dit gebeurt in stijl: met cocktails, hapjes, muziek en een ‘goodies bag’. Ontvangst met welkomstcocktail vanaf 20.00 uur, de film begint om 20.45 uur. The Pursuit of Happynessis een meeslepend emotioneel drama met Will Smith als een man die zijn zoontje leert om nooit de moed op te geven en altijd je dromen na te jagen.