7 redenen om thuis te blijven

1 weerwolvenspel

De Weerwolven van Wakkerdam

999Games, adviesprijs 10 euro

Soms heb je een spel waarvan je denkt: dát is leuk. Bezetting: minimaal acht man. Een paar jaar lag De Weerwolven van Wakkerdam stilletjes te wachten. Maar met Oudjaar was het zover: genoeg mensen, genoeg speelzin en tijd zat. Lang duurt het niet: kwartiertje moorden, klaar! Iedereen krijgt een geheime rollenkaart: weerwolf of burger. De spelleider zegt: iedereen gaat slapen, ogen dicht! Alleen de weerwolven doen dan hun ogen open, en wijzen zwijgend een slachtoffer aan. Dood. Daarna is het dag en opent iedereen weer de ogen – behalve de dode, die is af. De overgebleven burgers en (geheime) wolven wijzen nu in onderling overleg weer een slachtoffer aan. Die ‘besluitvorming’ is een soort lynch-gekte, waarin meestal de verkeerde wordt aangewezen – níet een weerwolf. De volgende nacht begint. Ogen dicht. Het spel gaat door tot alleen burgers of weerwolven over zijn. Je kunt het spel ingewikkelder maken door rollen toe te voegen met eigen nachtelijke bevoegdheden: de ziener, een heks, het onschuldige meisje, de jager, enzovoorts. (HS)

2 Film

Bloody Sunday

Canvas, 20.50-22.35u.

Zondag 30 januari 1972. Een protestmars in Derry (Noord-Ierland) loopt uit de hand door gewelddadig ingrijpen van het Britse leger. Er vallen 13 doden en 14 mensen raken gewond. Bloody Sunday laat op documentaire-achtige manier zien wat gebeurde. Je volgt drie personen: Ivan Cooper, leider van de burgerrechtenbeweging, Gerard Donaghy, een 17-jarige jongen die wordt doodgeschoten, en de generaal die de operatie leidt.

3 Dialecten

Andermans Veren

Ned 2, 21.30-22.00u.

Plat Amsterdams, plat Rotterdams, plat Utrechts en plat Haags. In cabaret- en theaterprogramma Andermans Veren draait het vandaag om dialecten. Te gast is cabaretier en liedjesschrijver Jeroen van Merwijk. Hij brengt een lachwekkend lied in het plat Utrechts ten gehore. Fragmenten uit sketches van Harrie Jekkers, Tineke Schouten, de Berini’s en Mike Boddé ontbreken in een aflevering over dialecten natuurlijk niet.

4 Documentaire

ID Fraud: They stole my life

BBC 1, 22.00-23.00u.

Ooit een bankafschrift of pinbonnetje weggegooid? Na het zien van ID Fraud: They stole my life scheur je je papiertjes op z’n minst doormidden. Deze documentaire laat zien hoe eenvoudig het is om iemands identiteit te stelen, een misdaad die steeds vaker voorkomt. Slachtoffers merken de identiteitsfraude vaak te laat op: als hun rekening al geplunderd is. Ook zien we wat de Londense politie doet om de fraude te bestrijden.

5 Ding

Kurken peper en zout stel

Bij speciaalzaken, 12,50 euro

Het lijken net de kurken die je uit een wijnfles getrokken hebt, deze vaatjes voor peper en zout. Bovenin de kurken zitten de gaatjes voor de kruiden. Aan de onderkant zit een ijzeren sluiting waarmee je de kurken kunt opendraaien om ze bij te vullen. Enige gevaar van dit peper- en zoutstelletje is dat je ze aan het einde van de avond met het andere afval dreigt weg te gooien. Ze onderscheiden zich namelijk echt nauwelijks, niet in grootte of kleur, van de kurken van een goede wijn. Alleen de bedrukking met het chateau of wijnhuis ontbreekt op deze ‘corkies’. Gelukkig zijn er nu natuurlijk ook schroefdoppen en plastic ‘kurken’ van supermarktwijnen. Ineens is dan de ouderwetse kurk op tafel weer iets om zuinig op te zijn. Bovendien misstaan deze wijnkurken, behalve aan het diner, ook niet bij het ei op de ontbijttafel. Alsof er elke ochtend een reden voor een champagneontbijt is. (LvB)

6 Scheren

Nat scheren voor ’t goede doel

www.scherendeheren.net

Mannen die zich nat scheren zijn maatschappelijk verantwoord bezig. Althans, wel als je je halfnaakt scheert, dat fotografeert en vervolgens op scherendeheren.nl zet. De site is wat merkwaardig: zodra je er terechtkomt, sta je oog in oog met halfnaakte mannen met gezichten vol schuim. De site noemt het ‘een persoonlijk en intiem moment’; bezoekers vinden het wellicht licht erotisch of gewoon een interessant esthetisch experiment. Wat je ook van de scherende heren vindt, ze dienen in elk geval een goed doel. Want de site ontvangt geld van donateurs, die een bepaald bedrag betalen voor elke foto die geplaatst wordt. Het geld gaat naar Villa Pardoes, een vakantieverblijf voor zieke kinderen. Wie genoeg heeft van het kijken naar scherende mannen in onderbroeken, kan op de site ook terecht voor scheertips. Er is zelfs een recept te vinden om je eigen aftershave te maken. (MvdM)

7 Hippe ski’s

Chanel lederen ski’s

Richtprijs ski’s: 1.990 euro, jumpsuit: 1.099 euro

Voor vrouwen die zowel op als naast de skipiste willen schitteren, ontwierp het Franse modehuis Chanel een aparte skicollectie in glimmend zwart. Het jasje en de broek zijn perfect voor zowel op als naast de piste. In de modewereld is het verschil tussen gewone kleding en skikleding de laatste jaren steeds kleiner geworden. De designer-outfit is goed te combineren met de zilveren accessoires als handschoenen, moonboots en een skibril. Maar het opvallendste item in deze collectie zijn zwarte ski’s in lederen uitvoering. De houten skilatten zijn omhuld met een zwart lederen cover, met uiteraard een duidelijk zichtbaar Chanel-logootje. De skilijn heet Megève, naar het exclusieve Franse ski-oord. En naar het prijskaartje te oordelen is Megève vermoedelijk ook een van de weinige plaatsen waar je de outfit en latten van Chanel zult tegenkomen. (EB)

Met bijdragen van Laura van Baars, Eline Bergmans, Mees van der Made en Hendrik Spiering

    • Eline Bergmans
    • Hendrik Spiering
    • Mees van der Made