2009: start Vuelta op TT-circuit in Assen

De wielerronde van Spanje start in 2009 in Drenthe. Gisteren ontving de provincie een schriftelijke bevestiging van de organisatie van de Vuelta a España. Het is de eerste keer dat de Spaanse etappewedstrijd buiten het Iberisch schiereiland begint.

De start is op het TT-circuit van Assen. Daarnaast zal het centrum van de Drentse hoofdstad in het parcours van de proloog worden opgenomen. Het afgelopen najaar werd door een delegatie van de Drentse werkgroep tijdens een bezoek aan de start van de Vuelta in Malaga al een mondeling akkoord bereikt met de rondedirectie. In de werkgroep hebben onder anderen zitting de commissaris van de koninging van Drenthe Relus ter Beek, de gedeputeerde voor sport Anneke Haarsma, CDA-kamerlid en oud-voorzitter van de Nederlandse wielrenunie Joop Atsma en de president-directeur van TVM verzekeringen Arjen Bos.

De start van de Vuelta (met de Tour de France en de Giro d’Italia de belangrijkste wielerronde) in Assen is een vervolg op de start van de Ronde van Italië in Groningen in 2002. Initiatiefnemer van ‘Gironingen’ en sportjournalist Dick Heuvelman voerde in het najaar van 2002 in Valencia de eerste onderhandelingen met de toenmalige directie van de Vuelta om de Spaanse ronde naar Groningen te halen. Hij kreeg nul op het rekest, omdat Spaanse steden de voorkeur krijgen. Slechts in 1997 was de start buiten Spanje, in Lissabon.

Heuvelman (intussen lid van de werkgroep als adviseur) voerde elk jaar gesprekken met de Spanjaarden, onder andere tijdens het WK in Madrid in 2005. Vorig voorjaar kreeg de Vuelta een nieuwe directie, die wél openstond voor een start in Groningen. De stad Groningen toonde na de start van Giro in 2002 echter uit financiële overwegingen geen belangstelling. De provincie Drenthe, onder leiding van wielerliefhebber Ter Beek, had al eens bij Heuvelman geïnformeerd over een Tourstart. Omdat Utrecht en Rotterdam al jaren wedijveren om een Tourstart, bood hij Ter Beek en co als alternatief een Vuelta-start aan.

Doorslaggevende factoren voor de Spaanse directie vormen de gemoderniseerde accommodatie van het motorcircuit in Assen en de renovatieplannen van Groningen Airport Eelde. In Spanje is de motor- en autosport erg populair. Het aan de motorsport en grand prix races gelieerde Spaanse sportmanagementsbureau Dorna heeft commerciële banden met de organisatie van de Vuelta, Unipublic. De capaciteit van het vliegveld kan worden ingezet bij het vervoer van de rondekaravaan tussen Spanje en Noord-Nederland.