Thailand keurt kopie van medicijnen goed

Bangkok. Het Thaise ministerie van Volksgezondheid heeft de productie goedgekeurd van goedkope medicijnen, die illegale kopieën zijn van gepatenteerde medicijnen tegen aids en hartziekten. De Thaise minister van Volksgezondheid zei dat de maatregel nodig was om de medicijnen betaalbaarder te maken. De farmaceutische bedrijven Safovi-Aventis en Bristol-Myers Squibb Co., die de medicijnen maken, hebben de maatregel bekritiseerd. ”Ze zijn bezorgd over hun investeringen in een land waar de regering de veiligheid van hun bezit niet kan waarborgen”, aldus een verklaring. Maar aidsactivisten hebben de stap toegejuicht: ”Een moedige stap. De Thaise regering heeft met de bedrijven onderhandeld, maar de kortingen waren marginaal” , zei Kannikar Kijtiwatchakul van Medicijnen Zonder Grenzen. Een half miljoen Thai hebben aids.