Spoedzaak Feyenoord bij sportarbitragehof

Het internationale sportarbitragehof in Lausanne (CAS) heeft ingestemd met een spoedprocedure voor Feyenoord. Eind volgende week moet een delegatie van de Rotterdamse club in Zwitserland verschijnen voor een hoorzitting. Daarna doet het college van drie arbiters, waarvan één door Feyenoord en één door de UEFA is aangewezen, binnen 24 uur uitspraak.

Feyenoord vecht bij het CAS het vonnis van de beroepscommissie van de Europese voetbalunie (UEFA) aan. Dat zette de Rotterdamse club per direct uit het UEFA-Cuptoernooi naar aanleiding van de supportersrellen 30 november in Nancy. Daardoor dreigt Feyenoord het lucratieve tweeluik in de derde ronde tegen Tottenham Hotspur mis te lopen.

De tuchtcommissie van de UEFA legde Feyenoord in december een voorwaardelijke straf op van twee thuiswedstrijden zonder publiek, met een proeftijd van drie jaar. De aanklager van de UEFA tekende daartegen met succes beroep aan. Feyenoord vindt het verschil tussen de uitspraak van de tuchtcommissie en het vonnis van de beroepscommissie veel te groot.

„Heel verstandig dat Feyenoord het CAS heeft ingeschakeld. Achteraf kan niemand dan het verwijt maken dat je die kans hebt laten liggen”, zei Henk Kesler gisteren. De advocaat uit Enschede is directeur betaald voetbal van de KNVB en al bijna tien jaar vakmatig verbonden aan het CAS. Hij wil wel een goed woordje doen voor Feyenoord.

Het beroepscollege van de UEFA heeft in de strafmaat de negatieve reputatie van de Rotterdamse club in Europa sterk laten meewegen. De tuchtcommissie daarentegen vond dat juist ook Nancy door de gebrekkige organisatie van de kaartverkoop schuld had.

Het CAS kan het vonnis van de beroepscommissie van de UEFA nietig verklaren, bekrachtigen, terugverwijzen naar de UEFA of deels veranderen en deels overnemen. In het recente verleden legden PSV en FC Twente een kwestie bij het CAS neer en kwamen beiden als winnaar uit de juridische strijd. PSV kreeg in 2003 een lagere boete voor verbaal wangedrag van supporters ten opzichte van Arsenal-aanvaller Thierry Henry. FC Twente ontving van het CAS een hogere opleidingsvergoeding voor Simon Cziommer, die in 2003 naar Schalke 04 verhuisde. (ANP)