Soedan mag Afrikaanse Unie weer niet leiden

In wat wordt gezien als een vernedering van Soedan heeft de Afrikaanse Unie, gisteren op haar jaarlijkse top, president Omar al-Bashir afgewezen als voorzitter. Ook vorig jaar werd de Soedanese leider de gunst geweigerd de AU te leiden wegens de oorlog in de West-Soedanese regio Darfur.

De verwachte krachtmeting over Bashirs kandidatuur bleef uit in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba, waar de top plaatsheeft. Een comité van zeven leiders, onder wie de Nigeriaan Olusegun Obansanjo en de Zuid-Afrikaan Thabo Mbeki, nam razendsnel het besluit Bashir af te wijzen en het roulerende voorzitterschap te geven aan de Ghanese president John Kufuor. Ghana viert dit jaar vijftig jaar onafhankelijkheid.

Tsjaad, waarmee Soedan in staat van oorlog verkeert, had aangekondigd de AU te verlaten als Bashir de Unie zou gaan leiden. En ook leiders van Darfuri rebellengroepen hadden gedreigd niet meer deel te nemen aan door de AU georganiseerd vredesoverleg. Alpha Konaré, voorzitter van het dagelijkse bestuur van de AU, had bij de opening van de top Soedan beschuldigd aanvallen en bombardementen uit te voeren in Darfur.

De bitse afwijzing van Bashir door zijn Afrikaanse collega’s brengt Soedan in een diplomatiek isolement. Bashir kreeg alleen steun van Egypte; Libië steunde hem niet. Soedan weigert een sterke door de VN geleide vredesmacht in Darfur toe te laten en Bashir deed dit gisteren opnieuw in een gesprek met de bezoekende nieuwe VN-chef, Ban Ki-moon.

Soedan heeft tot nu toe sancties weten te voorkomen door zijn hechte economische relaties met China. China koopt Soedanese olie. De VS zeggen dat er aanwijzingen bestaan dat China bereid is meer druk op Soedan uit te oefenen om samen te werken met de VN in Darfur. De Chinese president Hu Jintao begint vandaag een bezoek aan acht Afrikaanse landen, waaronder Soedan.