SGP loopt weer rijkssubsidie mis

De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) loopt dit jaar opnieuw het grootste deel van de rijkssubsidies mis. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft een verzoek afgewezen van de oudste partij van Nederland om weer subsidie te mogen ontvangen, omdat nog steeds onduidelijk is of de partij mannen en vrouwen gelijk behandelt.

Een woordvoerder van de SGP zegt dat de partij had gehoopt dit jaar weer te worden gesubsidieerd. „Er zijn niet onbelangrijke dingen gebeurd in de partij.” De SGP veranderde na een hevig intern debat de partijstatuten. Vrouwen mogen nu wel lid worden van de partij, al mogen ze nog geen vertegenwoordigende functie vervullen. Het vrouwenstandpunt ligt gevoelig in de orthodox-protestantse partij, die in 1918 werd opgericht uit protest tegen het vrouwenkiesrecht.

De rechtbank bepaalde vorig jaar dat de SGP internationale vrouwenverdragen schendt door vrouwen niet als volwaardig lid te behandelen. Op basis van die zaak zette Binnenlandse Zaken de subsidie van bijna acht ton stop. Nooit eerder was een in de Tweede Kamer vertegenwoordigde partij subsidiegeld kwijtgeraakt.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken ging tegen de uitspraak in beroep, maar een nieuwe uitspraak duurt zeker nog zes maanden. Tot dan kan demissionair minister Remkes (VVD) niet anders dan de subsidie niet toekennen. Vorig jaar ging het om acht ton, dit jaar zal het bedrag vermoedelijk iets hoger zijn. De SGP heeft vorig jaar gesneden in de partijorganisatie om te kunnen voortbestaan. Ook stortte de trouwe achterban zo veel geld dat de partij campagne kon voeren voor de gemeenteraads- en Kamerverkiezingen.