‘Schuld ambtenaren bij brand Catshuis’

De weduwe van de schilder die in 2004 omkwam bij een brand in het Catshuis wil dat ambtenaren van de Rijksgebouwendienst voor die dood worden vervolgd. De weduwe heeft zich gevoegd in de zaak die FNV Bouw al had aangespannen tegen de Rijksgebouwendienst. Advocaat A. van der Biessen verwacht binnen enkele weken een beslissing over dit verzoek.

De rechtbank in Den Haag veroordeelde het schildersbedrijf De Goede in Vlaardingen waar De Lijster in dienst was, vorig jaar tot een geldboete van 15.000 euro wegens het gebruik van het verboden oplosmiddel thinner.

Het middel, dat niet meer binnenshuis mocht worden gebruikt, veroorzaakte in 2004 een ontploffing en een grote brand. In het vonnis ging de rechtbank uitgebreid in op de rol van de Rijksgebouwendienst, die toezicht hield op de werkzaamheden. „De ambtenaren moeten hebben geweten dat het verboden middel is gebruikt”, oordeelde de rechter.

Tegen de overheid en het schildersbedrijf loopt ook nog een civiele procedure wegens letselschade. De weduwe heeft volgens een taxatierapport recht op ruim een miljoen euro.