Persvrijheid

Dat journalisten sinds 1 januari van dit jaar tot en met de Olympische Spelen vrij kunnen reizen en werken in China, is goed nieuws. Voor het eerst in acht jaar konden buitenlandse journalisten een gesprek voeren met Bao Tong,voormalig directeur van het kantoor voor politiek hervormingen van het centraal comité van de communistische partij en

Dat journalisten sinds 1 januari van dit jaar tot en met de Olympische Spelen vrij kunnen reizen en werken in China, is goed nieuws.
Voor het eerst in acht jaar konden buitenlandse journalisten een gesprek voeren met Bao Tong,voormalig directeur van het kantoor voor politiek hervormingen van het centraal comité van de communistische partij en tevens secretaris van de pro-democratische premier Zhao Ziyang, die na de Tienanmenopstand huisarrest kreeg.
En Reuters kreeg toestemming de vrouw van Hada, een Mongoolse onafhankelijkheidsstrijder die in 1966 vijftien jaar gevangenisstrafkreeg, te interviewen.
Het lijkt een doorbraak maar misschien moeten we niet te vroeg juichen.
Lokale autoriteiten weten vaak niets af van nieuwe regels van de centrale overheid en als je niet oppast kan je als journalist in de provincie urenlang worden verhoord op het politieburo. Een journalist van ‘The Economist’ bijvoorbeeld werd opgepakt in de provincie Henan omdat hij een reportage wilde maken over een dorp dat besmet was met het AIDS -virus. Hij veronderstelde dat de telefoontjes die zijn assistente naar het dorp pleegde,waren  afgeluisterd en dat de lokale autoriteiten zodoende op de hoogte waren van zijn komst.
Vorige week had ik een soortgelijke ervaring. Mijn assistent had een telefonische afspraak gemaakt met een milieuactivist voor een verhaal over een vervuilde rivier. Tot de activist belde dat de autoriteiten zich bij hem hadden gemeld. Ze waren op de hoogte van mijn komst en waarschuwden hem. Mijn assistent liet weten dat ik, wanneer ik toch besloot te gaan, net als de journalist van ‘The economist’ zou kunnen worden aangehouden voor een verhoor op het politiebureau.
De journalist van ‘The economist’stond gelukkig vrij snel weer buiten en kon zijn werk, zij het beperkt, voortzetten. Hij was zo slim geweest het telefoonnummer van het Ministerie van Buitenlandse zaken mee te nemen.
De organisatie ‘Journalisten Zonder Grenzen’, adviseert nu ook de nieuwe (vrijere) regelgeving tijdens bezoeken aan de provincie op zak te hebben. De Chinese versie uiteraard.

    • Bettine Vriesekoop