Ornette Coleman

Hallelujah, een mirakel! Na een platenstop van tien jaar komt saxofonist Ornette Coleman (1930) met een productie die kan concurreren met zijn beste werk. Waarbij men door de grote rol voor de contrabas allereerst terug denkt aan het basduet op Free Jazz uit ’60, Colemans trio met David Izenson uit ‘65/66 en aan Soapsuds uit ’77 met Charlie Haden. Op Grammar Sound, herfst 2005 opgenomen tijdens een concert, spelen twee bassisten; Tony Falanga (strijkend) en Greg Cohen (plukkend). Ze dagen elkaar geweldig uit en daarmee ook hun baas wiens unieke altgeluid, strelend en schrijnend tegelijk, nog altijd kippevel bezorgt. De blues Turnaround en Song X zijn eerder op de plaat gezet, de rest van het repertoire is nieuw, van het lyrische Sleep Talking tot het ruig expressionistische Call to Duty waarop Coleman ook even uitpakt op trompet. Doordat ook drummer en zoon (Ornette) Denardo deze keer goed voor de dag komt is Grammar Sound een ‘moetje’ voor alle fans. Maar ook voor hen die het willen worden inclusief twaalfjarigen die vragen wat ‘akoestisch’ betekent.

Ornette Coleman Quartet: Grammar Sound (SG 001).

    • Frans van Leeuwen