Menstruatiecyclus bepaalt de goklust

rotterdam, 30 jan. Tussen de vierde en achtste dag na het begin van de menstruatie reageren vrouwenhersenen heftiger op gokspelletjes dan in de laatste fase van de maandelijkse cyclus. Bij een experiment speelden vrouwen in de MRI-scanner op een computer-fruitautomaat. De hersenactiviteit van de vrouwen was in de eerste week van hun cyclus (ruim een week voor de eisprong) groter als de schijven van de automaat draaiden, en ook als de prijs was gevallen. De onderzoekers suggereren dat het evolutionair voordelig is als vrouwen op het juiste moment verlangend en ontvankelijk zijn - voor de voortplanting dan. Onder andere uit ervaringen van vrouwen met cocaïne werd wel verwacht dat het gevoel van beloning afhing van het moment in de cyclus, maar de vraag was hoe dat beloningssysteem in de hersenen werkte. Het Amerikaanse onderzoek verscheen gisteren online in Proceedings of the National Academy of Sciences.