‘Man/vrouw op PvdA-lijst moet anders’

De PvdA moet af van het rigide systeem waarbij mannen en vrouwen om en om op de kandidatenlijst komen. De partij moet gaan werken met quota voor vrouwen, allochtonen en regionale kandidaten.

Dat zegt Kamerlid Jet Bussemaker (PvdA). Ze reageert op de discussie in de partij over de kandidatuur van voormalig Tweede Kamerlid Klaas de Vries voor de Eerste Kamer. Het partijbestuur zette De Vries, ondanks een lobby van partijleider Wouter Bos, op een lage plaats op de kandidatenlijst met als argument dat er veel zittende leden en veel vrouwen op de lijst moesten komen. De Vries trok zich terug („ik ga niet in de wachtkamer zitten”) maar besloot vorige week zich alsnog te kandideren.

Bussemaker: „Ik heb op de universiteit veel ervaring opgedaan met de verdeling van mannen en vrouwen. Het keert zich uiteindelijk tegen vrouwen, omdat impliciet wordt gezegd dat je met de keuze voor een vrouw nooit de beste kwaliteit in huis haalt.”

De leden van de PvdA bepalen op een partijcongres op 10 februari de volgorde van de kandidatenlijst. Volgens Bussemaker kan een discussie over de samenstelling van de lijst nu niet los gezien worden van de kandidatuur van De Vries, en daar wil zij zich niet in mengen. „We moeten het later in de partij bespreken.”

Partijvoorzitter Michiel van Hulten is voorstander van het om-en-om-systeem. Hij overwoog vorige week nog om de ongeschreven regel op het congres formeel vast te laten leggen. Ook de voorzitter van de kandidatencommissie (oud-Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven) hecht erg aan de verdeling man-vrouw. De commissie heeft in opdracht van het partijbestuur een lijst opgesteld met evenveel vrouwen als mannen. Van Nieuwenhoven zegt op de PvdA-site: „Het aantal geschikte kandidaten was zeer groot, de commissie had een ruime keuze uit vele kwalitatief goede kandidaten die pasten binnen de opdracht van het partijbestuur. Er was slechts ruimte voor twee nieuwe mannen en twee à drie nieuwe vrouwen”.

Commentaar: pagina 7