Luipaardgekko komt de winter door

De reptielenopvangcentra hebben het onverwacht druk. Bij Serpo in Delft bijvoorbeeld zijn deze winter al tien ontsnapte dieren opgevangen. Heel veel, zegt directeur Walter Getreuer. „Nul is namelijk normaal.”

Heeft het zachte weer de winterslaap verstoord?

„Het hele jaar door ontsnappen reptielen. Maar in een normale winter overleven reptielen nog geen nacht op straat. Nachtvorst is voor hen fataal. Omdat het nu zo zacht is, redden ze het. Begin januari kwam hier een uitgemergelde luipaardgekko binnen. Die had waarschijnlijk al anderhalve maand buiten geleefd.”

Wat heeft u nog meer binnengekregen?

„Maïsslangen, een leguaan en ruïne- en smaragdhagedissen. Die hagedissen zijn vermoedelijk als verstekeling meegekomen in fruitdozen uit Italië. Daar is de natuur ook in de war.”

Hoe kan het dat er zoveel reptielen ontsnappen?

„We hebben eens een onderzoek gehouden onder de 15.000 reptielenhouders in Nederland. Terraria met schuifruitjes bleken de grootste boosdoener. Tussen de glasplaatjes zit een kier. Reptielen kunnen zich plat maken en blijven net zo lang wroeten tot ze eruit kunnen. En dan heb je natuurlijk nog de onverlaten die beesten loslaten omdat ze er genoeg van hebben. In Poortugaal bij Rotterdam zijn in oktober nog zes giftige aspisadders weggevangen. Die waren vrijwel zeker losgelaten.”

Is het wel verantwoord om reptielen te houden?

„Een gewetensvraag. Het kan alleen als je geen roofbouw pleegt op de natuur. Dus alleen dieren die gekweekt zijn voor terraria. En ik pleit al jaren voor een houderschapsexamen. Slangen zijn potentieel gevaarlijke dieren. Je moet weten wat je doet.”

    • Arjen Ribbens