Londen Calling uitverkocht

Het London Calling-festival is al zo goed als uitverkocht voordat er één band van het programma bekend is gemaakt. Het London Calling-festival biedt twee keer per jaar een overzicht van onbekende Britse bands, in Paradiso, Amsterdam. In het verleden traden inmiddels bekende namen op als Bloc Party, Franz Ferdinand en The Kooks. Programmeur Ben Kamsma zegt: „Voor eind maart zijn de passe-partouts nu op. Dit hebben we nog niet eerder meegemaakt. Het zegt iets over de status van Britse popmuziek van dit moment; die is groter dan ooit. Voor het grote, en vooral, jonge publiek is Britse popmuziek helemaal hét.”

Voor Kamsma, die bij de laatste editie van London Calling nog 22 bands had overgehaald, is het programmeren nu extra moeilijk. „We vissen in de onderbuik van de Britse popmuziek, maar die is eigenlijk al leeg. Nu zoeken we in de onderbuik van de onderbuik.”

Tips over nieuw talent krijgt Kamsma van Britse managers, tourmanagers en mensen van kleine labels. „Wij programmeren groepen die vaak nog niet eens een plaat uit hebben. Dat is tegenwoordig geen probleem, op MySpace kun je de muziek horen.”

Zo heeft singer-songwriter Kate Nash op MySpace al 200.000 luisteraars getrokken. „Zij zal bij ons komen spelen. De trend van hoekige muziek is voor mij wel zo’n beetje afgelopen. Ik richt me voor de komende editie op de nieuwe singer-songwriters.”

    • Hester Carvalho