Kirgizië heeft na ruzie van maanden een nieuwe premier

Kirgizië heeft een nieuwe premier. Het parlement heeft gisteren na een crisis van maanden Azim Isabekov, minister van Landbouw en adviseur van president Bakijev, als nieuwe regeringsleider geaccepteerd. Van de 75 parlementariërs stemden er 57 voor de benoeming.

Het parlement had eerder tot twee keer toe de benoeming van Feliks Koelov – tot nu toe premier – afgewezen. Als het ook Isabekov had afgewezen, zou de crisis compleet zijn geweest, omdat de grondwet voorziet in de ontbinding van het parlement als het tot drie keer toe een regeringsleider afwijst.

In Kirgizië brak in november een politieke crisis uit nadat de oppositie president Bakijev en de regering had gedwongen in te stemmen met een nieuwe grondwet, waarin de presidentiële bevoegdheden aanzienlijk werden verminderd. Dat leidde tot de val van de regering-Koelov. Toen juridische problemen de vorming van een nieuwe regering verhinderden werd de grondwet opnieuw gewijzigd en kreeg de president verloren bevoegdheden terug. Daarna wees het parlement tot twee keer toe Koelov als kandidaat-premier af.

Koelov heeft de president verweten dat hij zijn woord heeft gebroken door Isabekov als premier voor te stellen. Na de verdrijving van Bakijevs voorganger Akajev in 2005 hebben Bakijev – de sterke man van het arme zuiden van Kirgizië – en Koelov – de sterke man van het rijkere noorden – een tandem gevormd die het land stabiliteit moest brengen en moest voorkomen dat noord en zuid uit elkaar zouden groeien. Waarnemers achten het mogelijk dat Koelov zich nu bij de oppositie aansluit.

De benoeming van Isabekov als premier wordt gezien als een zege voor president Bakijev. Isabekov is een weinig bekende econoom zonder grote politieke ambities die zich volgens waarnemers zonder problemen zal voegen naar de wensen van Bakijev. Dit in tegenstelling tot Koelov. De nieuwe premier zei gisteren zelf zich niet te willen bemoeien met „politieke intriges”. (BBC, AFP)