Kashmir garam masala

30 gram komijnzaadjes45 gram groene kardemompeulen 30 g venkelzaadjes2 kaneelstokjes, in stukjes gebroken3 kassiebladen, desgewenst, zie inleiding2 theelepels gemalen kruidnagel1 dessertlepel gemalen foelie1 hele nootmuskaat, versgeraspt, of circa 1 dessertlepel gemalen nootmuskaat

De geur die opstijgt bij het roosteren van specerijen is reden genoeg om uw eigen garam masala te maken. Het zelfgemaakte mengsel is verreweg superieur van smaak aan de kant-en-klare kerriepoeders die in de supermarkten worden verkocht. Dus op naar de toko en daar diverse verse specerijen voor dit leuke werkje aanschaffen. Kassiebladen met hun licht kaneelachtige geur zijn helaas moeilijk verkrijgbaar. Ze zijn lekker in dit mengsel, maar zijn niet essentieel.

Er zijn in India waarschijnlijk net zoveel kerriepoeders, garam masala’s en andere specerijenmengsels als koks. Begin met deze garam masala en gebruik het als uitgangspunt voor eigen experimenten. Dit recept levert circa 125 gram op. Wat u niet nodig heeft, geeft u in een klein, decoratief potje cadeau aan iemand. Een recept voor eend met deze garam masala volgt binnenkort.

Rooster de komijnzaadjes, kardemompeulen, venkelzaadjes, kaneelstokjes en kassiebladen afzonderlijk in een zware, droge koekenpan op een laag vuur. Ze moeten allemaal apart geroosterd worden omdat ze in grootte variëren en stuk voor stuk een verschillend vochtigheidsgehalte hebben. Rooster ze onder regelmatig roeren tot ze iets donkerder van kleur worden en de geuren loskomen. Neem de pan dan meteen van het vuur en doe de inhoud in een schaal. Door roosteren versterkt u de smaak van de specerijen, maar laat ze niet aanbranden omdat ze dan bitter van smaak worden. Laat de geroosterde specerijen afkoelen.

Maal elke geroosterde specerij apart in een specerijmolen, vijzel, of kleine keukenmachine tot een fijn poeder. Wrijf de gemalen specerijen door een zeef in een kom om de grove stukjes te verwijderen. Schep er de gemalen en geraspte specerijen door. Doe het mengsel in een luchtdicht potje en bewaar tot zo’n zes maanden op een koele en donkere plek.

Kim Maclean

Morgen: tournedos van konijn met mosterdsaus

    • Kim Maclean