Kanker blijft leven en groeit door 1 genfout: herstellen is mogelijk

Rotterdam. Tumoren blijven vaak in leven en kunnen groeien door maar één beslissende fout in het gen p53. Het opnieuw activeren van dit tumoronderdrukkende gen is voldoende om die kankers te doden. Dat toonden drie concurrerende onderzoeksgroepen aan in Nature en Cell. Dat kanker kan ontstaan door een fout in het p53-gen is al langer bekend. De theorie dat deze genfout ook verantwoordelijk is voor de verdere ontwikkeling van de tumor, is de laatste jaren populairder geworden. Het bewijs van dit mechanisme is nu voor het p53-gen aangetoond in genetisch gemanipuleerde muizen. P53 maakt - zolang het normaal werkt - een eiwit dat in cellen met veel beschadigd DNA de celdeling stopt. In de muizen is op verschillende wijzen een stuk DNA in het p53-gen geplaatst dat zorgt dat het gen niet werkt. De muizen groeiden op en kregen al snel kanker. Met een specifiek stofje kon het DNA in de levende muis echter ook weer uitgeschakeld worden. Na toedienen van dat stofje werd het p53-gen weer actief, stopte de kanker met groeien en verdween zelfs vaak grotendeels.