Jus

Bij mijn favoriete ontbijt-, lunch- en koffietentje kost een kleine jus 2,50 en een grote 3,50. Drie euro vijftig voor een duralexglas met het vocht van drieënhalve sinaasappel. Ik bestel altijd een grote, want een kleine jus is geen jus, vind ik, een kleine jus is een Tantaluskwelling. Net als je de smaak – die heerlijke, mondsamentrekkend frisse en tegelijkertijd vrolijk stemmend zoete smaak – te pakken krijgt is-ie alweer weg.

Ik zou dus beter thuis verse jus kunnen drinken. Hoewel. Als je niet van een beetje verse jus houdt, maar alleen van grote hoeveelheden verse jus, is zelf persen een stresserende aangelegenheid. Of ligt dat aan mijn geanti-designde elektrische Kijkshop-citruspers? Aan het draaiende domkoepeltje dat onder mijn halve sinaasappel steeds een andere kant op mijn pols verdraaid. Of aan het wit plastieken treefje dat gemiddeld per twee sinaasappels vol prut zit – zo vol dat het domkoepeltje nog koppiger wordt en domweg dienst weigert. (Bestaan er ook prettige persen?)

En dan het opruimen. De natte pulp en pitjes die je met je nagels uit de gaatjes moet pulken – dezelfde prut die altijd net naast de vuilnisbak belandt. De eeuwige twijfel of ik eerst het sap zal opdrinken en daarna opruimen of andersom – in mijn calvinisme neig ik naar het laatste, eerst het zuur en dan het zoet. Maar iets zegt me dat terwijl ik met mijn vingers in de gootsteen sta te peuren alle vitamientjes vervliegen. (Is dat nu zo of is het onzin?)

Voor deze sorbet van bloedsinaasappel en Campari heb ik mijn citruspersaversie overwonnen en hoogstpersoonlijk acht sinaasappels uitgeperst. Hij is het waard. De kleur is intens frambozenrood en de smaak exploderend zoet, zuur en bitter.

Wie geen ijsmachine bezit kan van dezelfde basis een granita maken. Schenk de vloeistof in een plastic diepvries doos en zet deze afgesloten in de vriezer. Haal het mengsel er na twee uur uit en roer stevig door met een vork. Zet de doos opnieuw in de vriezer en herhaal de procedure na een uur. Ga zo door tot het sinaasappelmengsel volledig bestaat uit kleine ijskristallen.

Voor 5 dl ijs:

6-10 (biologische) bloedsinaasappels

150 g suiker

50 ml Campari

Boen een van de sinaasappels goed schoon en rasp er met een fijne rasp de schil af. Pers net zoveel sinaasappels uit tot je 450 ml sap hebt. Je kunt het sap zeven, maar nodig is dat niet. Zorg er in elk geval wel voor dat er geen pitjes in zitten. Verwarm het sap met de suiker en roer tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen en roer er de Campari en sinaasappelrasp door. Laat de vloeistof ijskoud worden in de koelkast en draai er vervolgens een sorbet van volgens de instructies van je ijsmachine.

Janneke Vreugdenhil

Post jouw ultieme sinaasappelrecept op www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil