Iran pakt vrouwen op om band Nederland

TEHERAN. In Iran zijn drie Iraanse vrouwen opgepakt, die op weg waren naar een journalistentraining in India. De cursus was georganiseerd door de Nederlandse organisatie Sharhzad News, onderdeel van Radio Nederland Training Centrum in Hilversum. Het geld voor de cursus is afkomstig uit een Nederlandse subsidiepot van 15 miljoen euro voor Iraanse mediapluriformiteit. Iran verdenkt Nederland ervan als doorvoerland voor Amerikaans donorgeld te fungeren. De vrouwen werden aangehouden op het vliegveld en naar de Evingevangenis overgebracht. Ze werden gisteren weer vrijgelaten, maar moeten over twee maanden voorkomen. De arrestaties zijn het zoveelste incident waarbij door Nederland gesubsidieerde organisaties zijn betrokken. In november werden 21 journalisten in Iran aangehouden nadat ze in Nederland een cursus hadden gevolgd.