Hubble maakt geen mooie foto`s meer

Rotterdam, 30 jan De Advanced Camera for Surveys (ACS), de belangrijkste camera aan boord van de Hubble-ruimtetelescoop werkt niet meer. Dat is het gevolg van kortsluiting afgelopen zaterdag. Hooguit een derde deel van de camera kan nog gerepareerd worden, zo meldden ingenieurs van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gisteren. De ACS werd in 2002 aan boord van de Hubble geïnstalleerd. De camera leverde schitterende beelden van het verre (en oude) heelal en was in trek bij astronomen. De ACS bestond in feite uit drie delen - voor opnames met zichtbaar, infrarood en ultraviolet licht. Alleen ultravioletopnames zullen nog mogelijk zijn, verwachtten de ingenieurs. Na eerdere elektriciteitsproblemen in juni vorig jaar draaide de ACS op een reservestroomvoorziening. De camera heeft 4,9 jaar gewerkt - en daarmee bijna de vijf jaar volgemaakt die vooraf (minimaal) begroot waren.