Hof voor arbitrage snel voor Feyenoord

Het internationale sportarbitragehof in Lausanne (CAS) heeft ingestemd met een spoedprocedure voor Feyenoord. Eind volgende week moet een delegatie van de Rotterdamse voetbalclub in Zwitserland verschijnen voor een hoorzitting. Daarna doet het college van drie arbiters, waarvan één door Feyenoord en één door de UEFA is aangewezen, binnen 24 uur uitspraak, ten laatste op 9 februari.

Feyenoord vecht bij het CAS het vonnis van de beroepscommissie van de Europese voetbalunie (UEFA) aan. Dat college zette de Rotterdamse club per direct uit het UEFA-bekertoernooi naar aanleiding van de supportersrellen 30 november in Nancy. Daardoor dreigt Feyenoord de twee lucratieve duels in de derde ronde tegen Tottenham Hotspur mis te lopen. Het eerste duel staat op 14 februari gepland in de Kuip.

„Ik vind het heel verstandig dat Feyenoord het CAS heeft ingeschakeld. Achteraf kan niemand dan het verwijt maken dat je die kans hebt laten liggen”, zei Henk Kesler gisteren. De advocaat uit Enschede is directeur betaald voetbal van de KNVB en al bijna tien jaar verbonden aan het CAS als arbiter in voetbalkwesties. Bij het CAS zijn ruim 200 gespecialiseerde juristen en advocaten aangesloten.

„Feyenoord maakt terecht gebruik van de laatste mogelijkheid in de sportrechtspraak. De FIFA en de UEFA zijn niet voor niets akkoord gegaan met het CAS als hoogste orgaan. Voor een negatieve uitwerking op Feyenoord in de toekomst bij de UEFA ben ik daarom ook helemaal niet bang.”

De (bindende) uitspraak van het sporttribunaal kan diverse kanten op. Het CAS kan het vonnis van de beroepscommissie van de UEFA nietig verklaren, bekrachtigen, terugverwijzen naar de UEFA of deels veranderen en deels overnemen. In het recente verleden wonnen zowel PSV als FC Twente een beroepszaak bij het Sportarbitragehof. (ANP)