‘Gay parade is satanisch’

Burgemeester Loezjkov van Moskou heeft gisteren gezworen dat zijn stad nooit een gay pride-parade zal toestaan. Hij beschouwt dat als ‘een daad van satanisme’.

Vorig jaar trotseerden Russische homoactivisten in mei zijn verbod en probeerden ze kransen te leggen bij het graf van de onbekende soldaat. Die gay parade stuitte op een politieleger dat, gesteund door woedende priesters, dorpsomaatjes en rechts-extremisten, 120 arrestaties verrichtte. Een Duitse parlementariër raakte gewond.

De burgemeester klaagde gisteren over de „ongeëvenaarde druk uit het Westen” om een gay parade toe te staan. Ook voer hij uit tegen het homohuwelijk, „destructieve sektes” en „seksuele voorlichting , gul gesubsidieerd door westerse verlichters’. Loezjkov wil de doodstraf voor drugsdealers: „Het is tijd deze criminelen te vermorzelen onder het rechtvaardige gewicht der wet in plaats van in een moeras van debatten over mensenrechten te verzinken.”

In Moskou lijkt de gay parade deels verworden tot een duel tussen de burgemeester en activist Nikolaj Aleksejev, die niet door de hele homogemeenschap wordt gesteund. Edoeard Misjin, de hoofdredacteur van het blad Queer die geldt als Moskous ‘hoofdhomo’, bepleit ‘soepel overleg’: „Dit is geen ruzie tussen de homogemeenschap en Moskou. Een gay parade is hier mogelijk, als ook wij bereid zijn tot een dialoog.”

Die lijkt nog ver weg. Aleksejev meldde gisteren dat hij op 27 mei het verbod op een gay parade opnieuw trotseert. Hij eist bij het Europese Hof voor de Mensenrechten van Rusland 20.000 euro wegens het eerdere verbod en wil burgemeester Loezjkov wegens smaad voor de Russische rechter dagen. De orthodoxe kerk steunt Loezjkov, die eind dit jaar met pensioen gaat: „In het begin van de 21ste eeuw begrijpt de mensheid steeds meer het gevaar van perversies die het door God beoogde familie-ideaal verwoesten”, verklaart een woordvoerder.