Europeanen blijven sceptisch over invoering van euro

ROTTERDAM. Een meerderheid van de inwoners van de grote Europese landen meent dat de euro hun nationale economie heeft benadeeld. Dat blijkt uit een opiniepeiling van de Britse krant Financial Times en onderzoeksbureau Harris, waarin inwoners van Groot-Brittannië, Italië, Spanje, Duitsland en Frankrijk naar hun mening over de euro werd gevraagd. Ook een meerderheid van de Nederlanders vindt dat de euro meer nadelen dan voordelen heeft: 42,6 procent, zo bleek eind 2006 uit een peiling van het Europese onderzoeksbureau Eurostat over `vijf jaar na introductie van de euromunten en bankbiljetten`. Ruim 38 procent van de Nederlanders beschouwt de euro als positief. Een grote meerderheid van de Nederlanders vindt dat het dagelijkse gebruik van de euro ‘geen enkel probleem’ meer oplevert. Uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank `Quo vadis Europa? Europa: integratie versus nationale identiteit` bleek eind vorig jaar dat een kwart van de Nederlanders de euro ‘een even sterke munt’ vindt als vroeger de gulden. Ruim 40 procent was het hier niet mee eens.