Elf partijen dingen mee naar Alitalia

Elf overnamekandidaten hebben zich gisteren gemeld voor de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia. Het Frans-Nederlandse Air France-KLM en het Duitse Lufthansa hebben zich vooralsnog niet gemeld.

Met verbazing is gisteren in Italië gereageerd op het grote aantal biedingen dat het ministerie van Financiën heeft ontvangen. Een dag eerder had Alitalia immers nog een onverwacht groot verlies van 380 miljoen euro bekendgemaakt. De Italiaanse staat verkoopt Alitalia in de hoop dat de nieuwe eigenaar orde op zaken kan stellen bij de noodlijdende maatschappij. Premier Prodi toonde zich optimistisch. „De regels zijn duidelijk. Nu zal de belangstelling zich in concrete biedingen omzetten.”

Onder de gegadigden bevinden zich vier internationale investeerders. De grootste kanshebber daaronder lijkt de Amerikaanse Texas Pacific Group, die ook luchtvaartmaatschappij Continental heeft gesaneerd en 20 procent van de aandelen van Ryanair bezit.

Van de Italiaanse kandidaten gooit met name Ap Holding van de Italiaan Carlo Toto hoge ogen. Hij is eigenaar van luchtvaartmaatschappij Air One, een stevige concurrent van Alitalia op de binnenlandse markt, die samenwerkt met Lufthansa. Andere Italiaanse gegadigden zijn de zakenmannen Carlo De Benedetti en Paolo Alazraki.

Air France-KLM houdt zich voorlopig op de achtergrond. Het bedrijf hoefde niet te bieden, omdat het een belang van 2 procent heeft in Alitalia en daardoor later alsnog kan instappen. Nu meedingen zou de prijs alleen maar opdrijven, zo is de verwachting.

Verrassend is de interesse van de l’Unione Piloti, de bond van piloten. De piloten zeggen financiële steun te hebben. Curieus is ook de belangstelling van een Italiaanse keramiekfabrikant en van een docent luchtvaarttechnologie uit een provinciestad, die toegeeft dat zijn bod een „provocatie van een gewone burger” is.

Wanneer de partijen met concrete biedingen en een industrieel plan moeten komen, is nog niet vastgesteld. Naar verwachting zal dat begin maart zijn. Aangenomen wordt dat er dan nog vijf of zes partijen in de race zijn die mogelijk ook contact zullen zoeken met Air France-KLM of Lufthansa.

    • Bas Mesters