Duitsland bouwt subsidie mijnen af

Duitsland wil uiterlijk in 2018 de subsidiëring van steenkoolmijnbouw staken. Voor de mijnen in het Ruhrgebied en het Saarland, waar nu nog 34.000 kompels werken, betekent dat het definitieve einde omdat het delven van steenkool zonder subsidies niet rendabel is.

Na jaren politieke strijd kwamen bonden en regeringspartijen SPD en CDU/CSU gisteren tot een akkoord. De CDU is de subsidiëring al jaren een doorn in het oog, maar de SPD wilde geen afscheid nemen van de sector. De mijnwerkers behoren tot de traditionele cliëntèle van de partij. Als tegemoetkoming aan de SPD omvat het besluit nog één voorbehoud: in 2012 moet de Bondsdag nog eens beoordelen of het beëindigen van steenkoolwinning uit oogpunt van energievoorziening ook dan nog te rechtvaardigen is.

Met het besluit de subsidies op termijn te staken is de weg vrij voor een beursgang van industrieel concern RAG, exploitant van de mijnen. RAG wil zijn zogenoemde witte activiteiten – chemie (Degussa) en energiecentrales (Steac) – naar de beurs brengen. Met de opbrengst, vermoedelijk 5 tot 6 miljard euro, wordt dan de mijnbouw afgewikkeld. Er is geld nodig voor een sociaal plan, voor herstel van het milieu en voor de reparatie van verzakte huizen, evenals voor herstel van schade veroorzaakt door gestegen grondwater. RAG is nu eigendom van energiebedrijven Eon en RWE en van staalbedrijf Thyssen-Krupp.

Conservatieve kranten keurden het besluit goed, maar betreurden dat het einde van de mijnbouw nog jaren op zich laat wachten. Vermoedelijk zal de overheid tot 2018 nog 30 miljard euro aan subsidies verstrekken. De import van kolen uit Australië kost ongeveer de helft van winning in Duitsland. Minister van Economische Zaken Glos (CSU) zei dat men er alles aan zal doen om gedwongen ontslagen te vermijden. Op dit moment zijn nog acht schachten operationeel.