Duitsers willen geen expliciet verbod swastika

EU-voorzitter Duitsland wil oude voorstellen nieuw leven inblazen om „grove minimalisering neindanke.jpgvan genocide” in Europees verband strafbaar te stellen. De Holocaust, de moord op 6 miljoen joden door de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog, zal daarin niet expliciet worden genoemd.
Dat blijkt uit een verklaring die de Duitse regering gisteren heeft verspreid. Het gaat om een oud Luxemburgs voorstel, dat het twee jaar geleden niet haalde wegens verzet van met name Italië. De regering-Berlusconi vond de voorstellen in strijd met de vrijheid van meningsuiting.
De Duitse minister van Justitie, Brigitte Zypries, zei eerder deze maand in een interview al dat ze Europese afspraken wilde maken over bestrijden van racisme en xenofobie. Duitsland heeft wat dat betreft een „historische verantwoordelijkheid”, vindt zij.
Het gebruik van nazi-symbolen zoals de swastika zal niet expliciet worden verboden in het Duitse voorstel. Door het interview van justitieminister Zypries was de indruk ontstaan dat Duitsland de swastika wel expliciet zou willen verbieden. Europese hindoe-organisaties kondigden al aan te zullen protesteren, omdat de swastika voor hen juist een vreedzame betekenis heeft.
Dat de Holocaust niet expliciet wordt genoemd in het Duitse voorstel, betekent niet dat het ontkennen daarvan is toegestaan. In het plan wordt het ontkennen van genocide in algemene termen verboden. Dat verbod kan ook van toepassing zijn op de Holocaust.
Tien van de 27 lidstaten van de EU hebben ontkenning van de Holocaust zelf al verboden. Nederland niet.
Italië zou, net als twee jaar geleden, de belangrijkste tegenstander zijn van een gemeenschappelijk Europees verbod. Maar Italië onderschreef vorige week wel een resolutie van de Verenigde Naties, waarin ontkenning van de Holocaust wordt veroordeeld.

    • Jeroen van der Kris