De Europese jihadist is een vrijgezelle man van 27,3 jaar

Europese radicale moslims worden niet aangestuurd door buitenlandse terreurorganisaties als Al-Qaeda van Osama bin Laden. Europese ‘jihadisten’ zijn vaak van Noord-Afrikaanse en Pakistaanse afkomst en raken bij hun zoektocht naar de eigen identiteit geradicaliseerd.

Dat concludeert Edwin Bakker van het instituut voor internationale betrekkingen Clingendael in zijn onderzoek Jihadi terrorists in Europe. Bakker onderzocht 242 extreme moslims die in verschillende Europese landen zijn veroordeeld, geruime tijd vastzitten of hebben vastgezeten wegens betrokkenheid bij drie gelukte en 28 verijdelde aanslagen.

Het Nederlandse terroristisch netwerk Hofstadgroep, waarvan negen leden zijn veroordeeld, is een typisch Europese groep, aldus Bakker. Europese jihadisten radicaliseren in vriendenkring of familieverband. Ook rekruteren ze zichzelf via internet, concludeert Bakker. 40 Procent van de onderzochte terroristen en terreurverdachten is geboren in Europa. Volgens Bakker zijn de aanslagen op 11 september 2001 nog om ideologische redenen gepleegd. „Die hype hebben Europese jihadisten opgepakt in het kader van hun zoektocht naar zichzelf.” Europese terroristen en terreurverdachten zijn er niet op uit om een islamitische staat te stichten, aldus Bakker. Hun radicalisme is volgens de onderzoeker een uiting van hun woede op het Westen. De gemiddelde Europese jihadist is een vrijgezelle man van 27,3 jaar.

De Hofstadleden hebben volgens Bakker wel een trend in gang gezet. Behoorden ze in 2004, toen ze werden opgepakt, tot de jongste jihadisten, nadien zijn nog jongere terreurverdachten gearresteerd. Dit gebeurde in Denemarken, Bosnië en bij de laatste verijdelde aanslagen op vliegtuigen in Groot-Brittannië.