Carrière in de 17de eeuw

De 250 rijksten van de Gouden Eeuw van Kees Zandvliet (Nieuw Amsterdam, €39,95) beschrijft indringend het kapitaal en de macht van de vaderlandse elite, aldus Roelof van Gelder.

‘Dit boek wil een overzicht geven van degenen die in de 17de eeuw „op een of ander moment tot de rijksten van het land” hebben behoord. Behalve een schets staat het boek vol verhalen van personen die door noest ondernemerschap of dankzij lucratieve erfenissen, handige huwelijken en verstandige beleggingen aan de top zijn geraakt. Het geeft een fascinerend beeld van ondernemers, bankiers, fabrikanten, renteniers, en leden van de adel. We volgen hun opleiding, huwelijk, carrière en hun culturele uitstraling, hun financiële opmars, of soms ook neergang. Het boek is goed geïllustreerd, het staat vol portretten en afbeeldingen van buitenhuizen en persoonlijke bezittingen van de financiële elite. Omdat die afbeeldingen grotendeels afkomstig zijn uit het Rijksmuseum lijkt dit boek een prelude in boekvorm van de nieuwe inrichting van het Rijksmuseum waarin geschiedenis en kunst geïntegreerd zullen worden.’