Belegger zette Binck-cijfers voortijdig op internetsite

De particuliere belegger Bert Ploeg uit Noordwijk heeft vorig jaar kwartaalcijfers van internetbroker Binck voortijdig op internet gezet. Gedetailleerde informatie hierover had hij via een vriend van commissaris Charles Langereis gekregen, bevestigt hij desgevraagd.

Gisteren werd bekend dat het Openbaar Ministerie onderzoek doet naar de gang van zaken rond het uitlekken van de koersgevoelige informatie van Binck, in het paasweekend vorig jaar. In verband met deze zaak is Langereis vorige week opgestapt als commissaris. Hij zou vandaag door justitie worden gehoord.

Bert Ploeg, een 51-jarige handelaar in bakkerijproducten, beweert dat hij het persbericht van Binck heeft ingezien een paar dagen vóór Binck op dinsdag 18 april zijn resultaten over het eerste kwartaal bekend zou maken. Hij heeft een gedeelte van die informatie op vrijdag 14 april en maandag 17 april op het discussieforum van de beleggerswebsite IEX gezet.

Het persbericht was Ploeg onder ogen gekomen via zijn vriend Bob Sijthoff, een bekende zakenman uit Wassenaar. Sijthoff, tot 1997 eigenaar van Het Financieele Dagblad, is weer goed bevriend met Charles Langereis, in het dagelijks leven advocaat bij het Amsterdamse kantoor SpigtHoff en deeltijdhoogleraar belastingrecht. Ploeg wil niet zeggen hoe Sijthoff precies aan de koersgevoelige informatie was gekomen, maar hij zegt wel te weten dat het afkomstig was van „iemand die bij Binck werkte”. Ook zegt hij dat commissaris Langereis „niet voor niets” is afgetreden. „Binck is na negen maanden wakker geworden.”

Belegger Ploeg, naar eigen zeggen geen actieve belegger maar al jaren eigenaar van „een plukje aandelen” in Binck, zegt dat justitie nog niet besloten heeft of hij zal worden vervolgd. „Volgens mij is het beschikken over voorkennis en die op internet zetten niet strafbaar.”

Advocaat en financiële fraude-expert Daan Doorenbos beaamt dat. „Het enkel in bezit hebben van koersgevoelige informatie is niet strafbaar, en het openbaar maken ervan ook niet.”

De Wassenaarse zakenman Bob Sijthoff is twee weken geleden door de FIOD-ECD gehoord. Volgens Ploeg heeft hij noch Sijthoff misbruik van de hun beschikbaar gekomen informatie over Binck gemaakt. „We hebben beiden niet gehandeld. Het speelde bovendien in een lang weekend waarin de beurs vier dagen achtereen gesloten was.” Ploeg had op internet gebruikgemaakt van zijn alias bpr, dat staat voor Bert Ploeg Racing, de naam van zijn oude autoraceteam waarin ook Sijthoff zat.

Voor justitie was het spoor naar commissaris Langereis van Binck makkelijk gelegd, beweert Ploeg. Die twee zijn goed bevriend en doen incidenteel samen zaken. „Ik zelf ken Langereis niet, maar heb hem wel eens ontmoet na afloop van een aandeelhoudersvergadering, waar ik samen met Sijthoff naartoe ging.” Langereis was niet voor commentaar bereikbaar.

    • Philip de Witt Wijnen