Anonymus

Heel goed dat u nog niet ben gaan slapen, anonieme luisteraar; heel goed dat u wederom uw radio heeft afgestemd op Meniscus & Co, het heetste sportprogramma van de regio. Want vannacht presenteren wij u de allerheetste anonymus uit de allerheetste internationale sportactualiteit. Jawel, wij wisten hem voor u op te sporen en te strikken voor een interview.

Welkom mister anonymus.

„Kan de verwarming misschien iets lager, ik stik bijkans.”

Daar kan ik me iets bij voorstellen. Ik zou zeggen, zet dat gasmasker af. Dat scheelt een stuk, ha, ha.

„De afspraak was dat ik mét gasmasker zou verschijnen. En daar overheen een zuidwester getrokken.”

Juist, ja. Een kleine verklaring voor de luisteraar. Mister anonymus stelt prijs op de absolute anonimiteit. Zelfs zijn stem komt gefilterd door een gasmasker tot u. Mister anonymus, u bent er in geslaagd om in uw eentje een natie te ontwrichten, mag ik u…

„Ho eens even, ík heb de natie niet ontwricht. Een krant heeft de natie ontwricht. Ik distantieer me van uw aantijging.”

Oké, oké, de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws ontmaskerde vorige week de topwielerploeg Quickstep als een dopingsyndicaat met manager Patrick Lefevere en ploegdokter Yvan van Mol als centrifugale krachten. De chronologie van de publicaties respecterend, meen ik dat u, nota bene actief Quickstep wielrenner, een en ander op tape bevestigd heeft.

„Het is altijd wat met die tapes. Je weet nooit wat er op blijft plakken.”

U heeft geen vertrouwen in de technologie?

„Ik zeg altijd maar, technologie is als wielrennen. Technologie zonder talent schopt het niet ver.”

U bent ondertussen wel de meest gezochte man van België.

„Dat lijkt maar zo.”

Op tape geeft u een vrij heldere uiteenzetting betreffende de hiërarchie in uw ploeg. De knechtjes die tot honderd kilometer mee moeten, krijgen geen lekkers mee voor onderweg. De knechten die wat langer moeten meegaan zitten iets langer op de kamer bij de dokter. En de toppers zitten er wel veertig minuten.

„Ach, het is allemaal beeldspraak.”

Wij, van Meniscus & Co vinden het anders reuze interessant.

„U loopt ver achter. Ik vertel niets nieuws. Ik begrijp niet dat u zo uit het veld geslagen bent.”

Uw wereld is klein. Denkt u nu werkelijk dat u met de anonimiteit wegkomt? Ik kan me moeilijk voorstellen dat Patrick Lefevere uw naam niet kent.

„Natuurlijk weet Patrick Lefevere wie mister anonymus is. Het is in ons beider belang dat mijn identiteit niet wordt prijsgegeven.”

Ik vind u tragisch. Ik vind dat hele wielrennen onbehoorlijk tragisch.

„Dat is uw probleem.”

Eerder het uwe, als ik zo naar uw outfit kijk. Iets anders. U bent zo goed op de hoogte van de paramedische handel en wandel in uw ploeg, dat het me erg onwaarschijnlijk lijkt dat u zelf niet ook regelmatig een hap van de verboden vruchten nam.

„Dit is een infame beschuldiging.”

Mijn anonieme bronnen brengen uw dopegebruik keurig in kaart.

„Dat ze verdomme met open vizier de arena betreden.”

    • Peter Winnen