‘Anky is de beste, zo nuchter ben ik wel’

Met unieke muziek won Imke Schellekens-Bartels een dressuurwedstrijd.

‘Het speelde een rol. Deze kür roept veel emotie op.’

Imke Schellekens-Bartels (29) won afgelopen weekend de wereldbekerkwalificatie voor dressuurruiters in Amsterdam. Met een puntentotaal van 80,80 liet zij verrassend de Zwitserse Silvia Iklé achter zich, die een dag eerder nog de Grand Prix van Jumping Amsterdam op haar naam schreef. De kür van Schellekens-Bartels kwam voor het eerst in de hippische sport tot stand op unieke muziek in plaats van aan elkaar ‘geplakte’ bestaande werken. Componist van The Spirit of Sunrise is concertpianist Wibi Soerjadi.

Gefeliciteerd met je overwinning. Had je het verwacht?

Imke Schellekens-Bartels: „Verwacht niet. Maar ik heb er wel voor gereden. Door alle publiciteit rond mijn persoon en Wibi van de afgelopen dagen, had ik het gevoel dat ik het moest waarmaken. Die druk nam verder toe toen ik bij de Grand Prix op vrijdag ‘maar’ vijfde werd. Vierentwintig uur lang kreeg ik de tijd om te achterhalen wat er mis was gegaan – met een technisch bijna foutloze kür op zaterdag als gevolg.”

De kwaliteit van de muziek speelt officieel geen rol in het juryoordeel. Is dat in de praktijk anders?

„Ik vermoed van wel, want juryleden zijn tenslotte ook maar mensen, hè? Als je kippenvel krijgt bij een compositie, geef je eerder een acht of een negen dan als zij je koud laat. En deze kür roept veel emotie op.”

Verwacht je dat jouw primeur navolging krijgt in de paardensport?

„Afgaande op de vele positieve reacties die ik van collega-amazones heb gekregen zeg ik: ‘ja’. Anderzijds is het niet gemakkelijk om een meesterpianist te vinden die tijd en zin heeft in zo’n opdracht. Ik heb geluk gehad.”

Jouw leermeester, Anky van Grunsven, ontbrak afgelopen weekeinde wegens zwangerschap. Had je haar ook afgetroefd?

„Nee. Anky is de beste, zo nuchter ben ik wel. Maar ook met een tweede plaats bij een wereldbekerwedstrijd was ik heel tevreden geweest.”

En nu ga je je richten op de wereldbekerfinale in Las Vegas in april?

„Ja. In Las Vegas wil ik bij de beste drie eindigen. Maar voor die tijd moeten Wibi en ik nog flink wat schaven aan de kür.”