Air France-KLM biedt niet mee op Alitalia

Air France-KLM zal niet meedoen aan de biedingen op aandelen Alitalia die de Italiaanse regering te koop aanbiedt. Dit heeft de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij gisteravond bekendgemaakt. Bij het sluiten van de biedingstermijn, gisteren om 18.00 uur, hadden zich elf kandidaten gemeld, aldus het Italiaanse ministerie van Economische Zaken.

Alitalia verkeert al geruime tijd in ernstige financiële problemen. Dit werd gisteren nog eens bevestigd, toen de luchtvaartmaatschappij met het oog op de sluiting van de biedingstermijn op last van beursautoriteit Consob voorlopige jaarcijfers over 2006 bekendmaakte: een verlies van ongeveer 380 miljoen euro, twee keer zo veel als in 2005.

Eind 2005 schoot de Italiaanse staat het noodlijdende Alitalia te hulp met een herfinanciering van 1 miljard euro. Het bedrijf voorzag daarna in 2006 winst te zullen maken, maar daar is niets van terechtgekomen. Om het tij te keren bood de Italiaanse regering daarom eind vorig jaar ten minste 30,1 procent van de aandelen te koop aan. De staat heeft nu nog 49,9 procent van de aandelen in handen. De koper moet later een bod uitbrengen op alle aandelen.

Air France-KLM werd beschouwd als de meest voor de hand liggende kandidaat om een groot belang in de Italiaanse branchegenoot te verwerven, maar heeft nu laten weten de samenwerking met Alitalia te willen voortzetten binnen de alliantie Sky Team, waarin de maatschappijen sinds 2001 samenwerken.

Onder de partijen die zich wel hebben gemeld als geïnteresseerde in het belang van 30 procent bevinden zich de Amerikaanse investeringsmaatschappij Texas Pacific Group, de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Air One en de investeringsgroep Management & Capitali.