7 redenen om thuis te blijven

Namen naast de deur Naam naast de voordeur Kijk op www.sarahjansen.nl, prijs afhankelijk van de grootte naamplaat
Namen naast de deur Naam naast de voordeur Kijk op www.sarahjansen.nl, prijs afhankelijk van de grootte naamplaat

Zoekmachine

www.missdewey.com

Miss Dewey is een grappige zoekmachine die een tijdje geleden werd gelanceerd om online zoeken een menselijker gezicht te geven. Op het scherm verschijnt Miss Dewey (actrice Janina Gavankar) die een woordje uitleg verschaft bij de ingegeven zoektermen. Als je niet snel genoeg een zoekterm ingeeft, wordt ze ongeduldig en gaat ze verveeld in een magazine bladeren, naar haar iPod luisteren of sms’jes sturen. En als je nog langer wacht, wordt ze boos en begint op het scherm te tikken en te roepen dat je een zoekterm moet typen omdat ze daar slimmer van wordt. Miss Dewey, gesponsord door Microsoft, is heel uitgebreid voorgeprogrammeerd en geeft veel verschillende antwoorden. Heel grappig is als je haar eigen naam (Janina Gavankar) intikt. Maar Miss Dewey is duidelijk wel een Amerikaans concept. Als je ‘president Bush’ typt, wil ze er niets over kwijt: „Het is zo gemakkelijk om grapjes over de president te maken, zo gemakkelijk dat ik er niet aan mee doe.” Deze dame is zo grappig dat we het haar graag vergeven; ook dat ze over de Efteling en pruimenjam weinig weet te vertellen. (EB)

2 Documentaire

De gekozen dood

Canvas, 20.50-21.45u.

De 58-jarige Zwitser Jean Aebisscher krijgt in november 2003 te horen dat hij een hersentumor heeft. De tumor zaait zich langzaamaan uit over zijn hele lichaam en maakt van Aebisscher een terminaal patiënt. De Zwitser wil in waardigheid sterven en besluit zijn leven zelf te beëindigen. Zijn zelf gekozen dood wil hij ook zelf uitvoeren, met een gifbeker. Aebisscher liet zijn laatste dagen vastleggen, een pleidooi voor een menswaardig afscheid.

3 Restaurant race

Mijn tent is top

RTL 5 21.30-22.30u.

Welke van de vier koppels uit Leeuwarden, Amsterdam, Rotterdam en Den Bosch heeft in april het best lopende restaurant en wint zijn eigen zaak? Dat is de vraag die in het nieuwste programma van ‘horecagoeroe’ Herman den Blijker centraal staat. In deze aflevering krijgt het koppel uit Den Bosch te maken met een grote lekkage. Vorige week won het stel uit Leeuwarden 10.000 euro met de presentatie van hun concept.

4 Reportage

The madness of modern families

BBC 2, 21.30-22.00u.

Elke ouder wil het beste voor zijn kind, maar sommigen gaan heel ver. BBC 2 zocht deze vaders en moeders op en maakte een serie over hun bijna obsessieve gedrag. In deze aflevering staan de financiën centraal. Ouders worden geconfronteerd met het verwende gedrag van hun kroost. Die hebben het veel te druk met het nuttigen van sushi om hun nieuwste mobieltje op te nemen als pa of ma belt.

5 Film

Swordfish

SBS 6, 20.30-22.30u.

John Travolta speelt in deze modieuze high-tech actiefilm een welbespraakte meesterschurk die in zijn openingsmonoloog een vergelijking trekt tussen Hollywoodfilms en de werkelijkheid. Hij noemt het einde van films „shitty”, omdat de snoodaard altijd gestraft moet worden. In zijn scenario zou de gijzeling in een bank door Al Pacino in het klassieke Dog Day Afternoon (Sidney Lumet, 1976) heel anders afgelopen zijn. Dan zoomt de camera uit, en blijkt Travolta op dat moment onderhandelingen te voeren met een immense politiemacht, samengetrokken rond een bank waar hij enkele tientallen burgers in gijzeling houdt. Elk van hen is omhangen met springstof, die ontploft zodra ze zich van de plaats van de misdaad verwijderen. De film werd in Nederland een dag na 9/11 uitgebracht en is geproduceerd door Joel Silver, specialist in dit soort spektakelfilms met veel actie. (AW)

6 Site-seeing

Wereldkampioenschappen baarden en snorren, team VS

www.worldbeardchampionships.com

Het is in 2007 überhip om je baard te laten staan. Dat het met gezichtbeharing helemaal snor zit, hadden sommige mannen echter al ruim voor de jaarwisseling door. Sinds 1990 wordt om de twee jaar de wereldkampioenschappen voor baarden en snorren gehouden. In twaalf categorieën dingen wereldwijd behaarde maar ijdele mannen mee naar de prijzen. Op worldbeardchampionships.com presenteert het Amerikaanse team zich. Hun primaire doel is om de wereldwijde waardering voor baarden en snorren te vergroten. Maar natuurlijk doen zij ook een gooi naar de wereldtitel. Helaas voor hen domineren de Duitse baardharen vooralsnog de wedstrijd. Een tip: houd Toot Joslin in de gaten. Deze Amerikaan won in de vorige editie de gouden medaille in de categorie ‘bakkebaarden’. (MvdM)

7 Naambordje

Naam naast de voordeur

Kijk op www.sarahjansen.nl, prijs afhankelijk van de grootte

Een naambordje naast de voordeur is handig voor de postbode, of gasten die de juiste deurbel niet kunnen vinden in de wirwar van bellen en huisnummers in het portaal van een flatgebouw. Wil je er met je naam echt uitspringen, kijk dan eens naar dit ontwerp van Sarah Jansen, net afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven. Jansen giet de namen van alle huisbewoners in roestvrij staal, en snijdt ze met een laser in verschillende lettertypes. Dit laatste is nodig om de namen leesbaar te houden: de letters zitten allemaal aan elkaar vast, en zijn onder elkaar gerangschikt. Jansens techniek zorgt ervoor dat er geen letters tussenuit kunnen vallen. Zonder bordje erachter, worden de letters direct bevestigd tegen de muur van het huis. Een formaat zoals hierboven afgebeeld, kost 85 euro. Niemand loopt je deur meer voorbij zonder te zien wie er wonen. (LvB)

Met bijdragen van Laura van Baars, Eline Bergmans, Mees van der Made en André Waardenburg