2 minuten magnetron en sponsje is weer fris

Rotterdam. De nieuwe manier om 99 procent van de huishoudbacteriën te doden: doe natte huishoudsponsjes één tot twee minuten in een magnetron op vol vermogen. Dat recept publiceren onderzoekers van de universiteit van Florida in het Journal of Environmental Health. De oude VIM reclame (`VIM met chloor doodt 99 procent van de huishoudbacteriën`) heeft daarmee een elektronische en wetenschappelijk bewezen variant. Het nieuws is door de Britse brandweer niet met vreugde ontvangen, meldde de BBC gisteren. Doe dit nooit thuis, was het bondige advies. Vochtig-warme keukensponsjes, theedoeken en vaatdoekjes zijn een goede broedplaats voor bacteriën. Daar kunnen ziekteverwekkende organismen bij zitten, afkomstig van besmette eieren, vlees, ontstoken wondjes en ongewassen handen. De Amerikaanse onderzoekers zeggen dat vaatdoekjes duizenden bacteriën per vierkante centimeter kunnen bevatten. Twee minuten in de magnetron was voldoende om de vooraf en naderhand getelde bacteriën met een factor honderd te reduceren.