Zoeken naar het paaslek bij internetbroker Binck

Justitie onderzoekt hoe het kon dat de kwartaalcijfers van Binck Bank voortijdig op internet belandden. Een van de commissarissen is plotseling opgestapt.

„Om persoonlijke redenen”, heette het in het persbericht waarin commissaris Charles Langereis vorige week zijn abrupte vertrek bij internetbank Binck aankondigde. Een bekend eufemisme als een bestuurder of commissaris bij een beursgenoteerd bedrijf opstapt, en niet helemaal wil zeggen waar dat mee te maken heeft.

Opvallend is dat daags na het terugtreden van de commissaris-aandeelhouder – Langereis heeft volgens een recente melding in het aandelenregister van AFM bijna 400.000 aandelen in Binck – de internetbank bevestigt dat het Openbaar Ministerie onderzoek doet naar het uitlekken van de eerste-kwartaalcijfers vorig jaar.

Maar bestuursvoorzitter Thierry Schaap van Binck wilde vanochtend niet zeggen of er een verband tussen het een en het ander is. Wel benadrukte hij dat zijn bank „geen onderwerp van onderzoek” is. Advocaat Joost Italianer van inmiddels oud-commissaris Langereis bevestigde in Het Financieele Dagblad wel dat justitie benieuwd is naar de rol van zijn cliënt bij het cijferlek bij Binck en dat het om deze reden „zuiverder” is dat hij zijn commissariaat heeft opgezegd. Deze week nog zal Langereis, volgens zijn advocaat, zich bij de financiële opsporingsdienst FIOD-ECD melden om „openheid van zaken” te geven.

Wat was er aan de hand? Op dinsdagochtend 18 april 2006, de dag na Pasen, brengt Binck in een persbericht zijn resultaten over het eerste kwartaal naar buiten. Op de beleggerswebsite IEX blijkt iemand de avond ervoor de kop boven het persbericht van Binck letterlijk te hebben geciteerd: „Winst Binck NV stijgt explosief in eerste kwartaal”. De anonieme boodschapper wil over de juistheid van zijn bericht zelfs een fles champagne verwedden. In de dagen ervoor heeft hij zelfs precieze, en naar later blijkt, juiste details uit de kwartaalcijfers genoemd.

De directie van Binck schrikt zich de volgende dag rot en maakt, zoals dat hoort, onmiddellijk melding van het uitlekken van de cijfers aan toezichthouder AFM. De bank doet ook een intern onderzoek „naar de procedures”, aldus bestuursvoorzitter Schaap vanochtend. Wie het lek is, komt daarbij niet boven water. Volgens Schaap hadden „ongeveer tien mensen geautoriseerd toegang” tot het persbericht, onder wie bestuurders en commissarissen. Schaap: „Maar de informatie kan natuurlijk ook ongeautoriseerd naar buiten zijn gebracht, via een schoonmaker bijvoorbeeld.”

Driekwart jaar later blijkt dat justitie vooral benieuwd is naar de rol van Charles Langereis, al jaren commissaris en aandeelhouder van Binck.

Langereis (1948) is als fiscalist een bekende in de financiële wereld. Hij is al jaren advocaat – bij achtereenvolgens Stibbe, Freshfields en vanaf 2002 bij SpigtHoff – en is deeltijdhoogleraar belastingrecht aan de Universiteit van Leiden. Ook leidt hij de partijcommissie Belastingen van de VVD.

    • Philip de Witt Wijnen