Test nieuwe Windows Vista

Vanaf 30 januari – vandaag – ligt Windows Vista in de winkel. Dan wordt het nieuwe besturingssysteem van Microsoft ook meegeleverd met nieuwe pc’s. In dit artikel vind je extra screenshots die bij het artikel en de test in nrc(next) horen. Ter geruststelling: naast alle overweldigende eyecandy heeft Vista ook nog steeds een klassiek Windows-thema.

3D-wissel_1.jpgVanaf 30 januari - vandaag - ligt Windows Vista in de winkel. Dan wordt het nieuwe besturingssysteem van Microsoft ook meegeleverd met nieuwe pc’s. In dit artikel vind je extra screenshots die bij het artikel en de test in nrc(next) horen. Ter geruststelling: naast alle overweldigende eyecandy heeft Vista ook nog steeds een klassiek Windows-thema. Laat in de poll of de reacties meteen even weten of je zelf al te porren bent voor de nieuwe Windows of liever even wacht.

Voor de totstandkoming van dit verhaal kreeg nrc.next een laptop in bruikleen die was uitgerust met Windows Vista RTM, de definitieve versie zoals die eind november al aan grote bedrijven werd uitgeleverd. Hoewel, definitief: Microsoft werkt al aan een eerste servicepack voor Vista.)
Op de laptop stond ook de nieuwe versie van Office 2007, het kantoorpakket Daarnaast testte nrc.next Windows Vista op twee andere computers: een IBM met pentium M-processor en een Macbook Pro met een Intel Dual 2 Core processor. Enkele problemen die zich tijdens de nrc.next-test voordeden:

  • De iTouch software van Logitech, een stuurprogramma voor een draadloos toetsenbord, slaat op tilt. De toetsenbordbesturing werkt niet goed, en eenmaal geïnstalleerd laat het programma zich niet meer verwijderen.
  • Er is geen veilige VPN verbinding mogelijk met Cisco-vpnclient die in veel bedrijven gebruikt wordt. Inloggen op het bedrijfsnetwerk is daardoor niet mogelijk. Diverse Vista-testers klagen hierover, blijkt op internet. De Cisco testsoftware is na installatie niet meer te verwijderen.
  • Mobiel internet via UMTS werkt niet omdat de provider geen Vista-compatible software beschikbaar heeft.
  • 3D-spellen als Need for Speed Carbon en Quake 4 werken niet of nauwelijks. Volgens Microsoft heeft het testnotebook een Nvidia-chip waarvoor tijdens de testperiode nog geen definitieve WDDM-driver beschikbaar is. WDDM is de nieuwe grafische motor van Windows Vista.
  • Programma’s die probleemloos onder XP installeren, moeten voor Vista vaak nog geupdated worden.

De onderstaande afbeeldingen horen bij het verhaal over Windows Vista, het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. Hier is een link naar een pdf met de verschillende functies die in de Vista-versies zitten.

3D-wissel_1.jpg
Met de Aero-interface kan Vista je draaiende programma’s in drie dimensies laten wisselen.

zoeken_startmenu.jpg
Programma’s openen gaat snel door in het startmenu een paar letters in te typen

taakbalk.jpg
Een slimme verbetering: de preview van open programma’s in de taakbalk.

startmenu_alleprogrammas.jpg
Het uitklapmenu bij de knop ‘Alle Programma’s’ is verdwenen. In plaats daarvan een niet zo overzichtelijk rijtje met scrollbalk.

gadgets_wifimelding.jpg
Zwevend op het bureaublad: gadgets. Onderin de melding van het netwerkcentrum dat er een draadloos netwerk in de buurt is.

kleurenmixer_aero.jpg
Als de visuele rijkdom nog niet genoeg is kun je de kleur van de ‘glazen vensters’ veranderen.

windows_mail.jpg
Outlook Express is vervangen door Windows Mail. Eindelijk heeft de standaard mailclient nu ook een spamfilter.
prestatiescore.jpgHet testnotebook scoort een 4.0 op de Windows prestatie-index. Dat is genoeg voor de Aero-interface, volgens diezelfde index.

prestatie_grafiek.jpg
Vista biedt de nieuwsgierige pc-gebruiker een blik onder de motorkap. Niet alleen via Crtl-Alt-Del, maar ook via het Configuratiescherm bij de betrouwbaarheids- en prestatiecontrole.

betrouwbaarheidsindex.jpg
Nieuwe drivers en hardware installeren gaat ten koste van de stabiliteit, blijkt uit de betrouwbaarheidsindex van Vista.

beveiligingscentrum.jpg
Het Beveiligingscentrum van Vista werd al ontwikkeld voor Servicepack 2 van Windows XP.

windowslive_onecare.jpg
Microsoft gaat Windowsgebruikers OneCare aanbieden als een veiligheidspakket in abonnementsvorm.

windowslive_onecare2.jpg
Het optionele veiligheidspakket OneCare kan ook backups regelen.

compatiliteitsproblemen_quake2.jpg
Een mysterieuze foutmelding bij de installatie van een 3d-spel. Uiteindelijk blijkt er geen Vista-driver te zijn voor de Nvidia-videochip in het testnotebook.

foutmelding_deinstall.jpg
Programma’s deïnstalleren gaat nog steeds ‘op zijn Windows’ via het configuratiescherm. Dat werkt niet altijd goed.

verkenner.jpg
De vernieuwde Windows verkenner werkt prettig.

vista_bureaublad_classic.jpg
Zo ziet Vista er in de klassieke vormgeving uit. De gadgets rechts zweven niet meer, maar het besturingssysteem werkt nog sneller.

vista_classic.jpg
De verkenner in het klassieke Windowsthema. De gebruikersmappen zijn allemaal blauw gekleurd.

 

Wat is ook al weer een besturingssysteem?
Een besturingssysteem zorgt ervoor dat je software met de aanwezige hardware (harde schijf, beeldscherm of toetsenbord) op een effectieve manier kan werken. Daarnaast coordineert Windows op welke plek je je bestanden opslaat, welke programma’s je opstart, hoeveel werkgeheugen ze mogen gebruiken en hoe ze worden weergegeven op het scherm.
Met de opkomst van de multimedia-pc is het besturingssysteem steeds ingewikkelder geworden, vooral omdat de hardware steeds krachtiger en uitgebreider werd. Tegenwoordig moet een besturingssysteem ook gebouwd zijn om rechtstreeks in verbinding te staan met internet, zonder het risico te lopen daarbij misbruikt te worden. Daarnaast is de functionaliteit uitgebreid met allerlei extra programma’s die standaard bij Windows zitten. Die beperken zich niet tot ‘bestuurszaken’ als systeemonderhoud, geheugen- en opslagbeheer of configuratie, maar werken samen met alle externe hardware als foto- en videocamera’s en cd- en dvd-branders.
Dvd’s branden, foto’s bewerken, een muziekverzameling aanleggen of je pc scannen op kwaadaardige malware: je hebt bijna geen extra software meer nodig om die taken uit te voeren. Maar Microsoft had al diverse rechtszaken aan zijn broek over misbruik van de alomtegenwordig van Windows. Om problemen over de monopoliepositie te voorkomen brengt Microsoft daarom diverse afgeslankte versies van Vista uit. Voor de Europese markt is er bijvoorbeeld een speciale Vista-versie zonder mediaspeler gepland. De meest complete editie (Ultimate) bevat ook zaken als Mediacenter, waarmee je de pc als tv en videorecorder kunt gebruiken. Die functie heeft weinig meer met besturingssysteem te maken. Microsoft probeert zich zo ook te onderscheiden van concurrerende OS’en zoals Linux (meestal voorzien van een enorme reeks gratis programma’s) en Mac OS X (dat met een multimediaplatform iLife wordt geleverd).

Bij de tabel in nrc.next met prijzen is een regel weg gevallen. Hier de complete tabel.

prijzenOS.png
Kijk ook op nrc.nl/beet, waar oud NRC-medewerker Herbert Blankesteijn vier columns aan Vista wijdde.