Vijanden genoeg, maar dopingbewijs?

Hoeveel dieper kan de wielersport nog zinken? Patrick Lefevere, voorzitter van de vereniging van ProTourploegen, zou structureel doping hebben verstrekt aan de renners van zijn Quickstep-ploeg. Lefevere zou bovendien aan die handel hebben verdiend. Ploegarts Yvan Van Mol, zeer ervaren in de wielersport, zat in het complot. Logisch dat de media vorige week groot uitpakten, nadat de Belgische krant Het Laatste Nieuws al deze ‘smeerlapperij’ onthulde. Een dag later bekende Johan Museeuw, de beste klassieker-renner van het afgelopen decennium, dat hij in de laatste fase van z’n carrière dope had gebruikt.

Afgelopen zaterdag opende een andere Belgische krant, De Morgen, met: ‘UCI vindt geen spoor van epo bij ploeg Lefevere’. De internationale wielerunie houdt al jaren de bloedwaarden van alle renners bij. Conclusie? Als er bij Quickstep al sprake is geweest van bloeddoping, dan niet gestructureerd en hooguit in de marge. Groot nieuws werd dit niet.

Nog een feit. De afgelopen jaren speelde de ploeg-Lefevere nooit een rol van betekenis in de grote rondes. Iedere insider weet dat daarvoor de zwaarste preparatie noodzakelijk is, doping zou de leek zeggen. Hoe geloofwaardig is de anonieme Quickstep-renner die onthulde dat topcoureurs tijdens een ronde ‘urenlang’ bij dokter Van Mol op de kamer zaten? De ploegarts durft zich uit angst voor politie-invallen al jaren nauwelijks in die rondes te laten zien!

De ernstige beschuldigingen tegen Lefevere en de bekentenis van Museeuw blijken voor het grootste deel uit de koker te komen van één man. Senator Jean-Marie Dedecker raakte in augustus in conflict met Lefevere, toen hij ter bijdrage aan de dopediscussie rondbazuinde dat ‘drie Belgische toppers’ in Italië een dure dopekuur hadden ondergaan. Lefevere reageerde verongelijkt en dreigde met een rechtszaak. Om het pleit in zijn voordeel te beslechten, zocht Dedecker naar vijanden van de Quickstep-manager, die al jaren jaloersmakend veel succes heeft. En die de laatste tijd zijn liberale opvattingen van de jaren negentig ietwat hypocriet inruilde voor het anti-dope evangelie van de ProTour. Vijanden genoeg dus, mooi verhaal. Maar bewijs voor structurele dopeverstrekking?

Maarten Scholten

    • Maarten Scholten