Veertien mannen en drie vrouwen op de longlist Libris

Amsterdam, 29 jan. Drie vrouwen maken nog kans op de Libris Literatuurprijs: Fleur Bourgonje de debutante Natalie Koch en de in Estland geboren Sana Valiulina. De overige vijftien plaatsen op de vandaag bekendgemaakte longlist zijn vergeven aan mannen. Dimitri Verhulst staat met twee boeken op de lijst. De achttien uitverkorenen zijn: Gerbrand Bakker (Boven is het stil), Fleur Bourgonje (Aurora Australis), Remco Campert (Het satijnen hart), Louis van Dievel (De Pruimelaarstraat), Arnon Grunberg (Tirza), Maarten `t Hart (Het psalmenoproer), Natalie Koch (Streken), Tom Lanoye (Het derde huwelijk), Willem G. van Maanen (Heb lief en zie niet om), Marcel Möring (Dis), Ilja Leonard Pfeijffer (Het ware leven, een roman), Bas van Putten (Drijfjacht), Sana Valiulina (Didar & Faroek), Dimitri Verhulst (De helaasheid der dingen), Dimitri Verhulst (Mevrouw Verona daalt de heuvel af), Robbert Welagen (Lipari), L.H. Wiener (De verering van Quirina T.), Willem van Zadelhoff (Holle haven). De jury, onder voorzitterschap van Cox Habbema, maakt op 26 maart de zes nominaties bekend. De prijsuitreiking volgt op 7 mei.