Uit partij gezet na racistische uitspraak

De Franse socialistische partij heeft dit weekeinde de machtige president van de regio Languedoc-Roussillon, Georges Frêche, uit de partij gezet. De reden is zijn uitspraak dat er te veel zwarte voetballers in het Franse elftal spelen.

Presidentskandidate Ségolène Royal had zich vorige week al uitgesproken voor de uitsluiting van Frêche, die een belangrijke steunpilaar in het zuiden voor haar is. Frêche meent dat hij het slachtoffer is van een „inquisitieproces dat doet denken aan de ergste dagen van het stalinisme”. Maar hij riep zijn aanhangers op „evengoed” op Royal te stemmen.

Frêche had half november gezegd dat het „normaal zou zijn” als er drie of vier ‘blacks’ in het nationale elftal zouden spelen, in plaats van negen. „Dat het er zoveel zijn, komt omdat de blanken er niets van kunnen. Ik schaam mij voor dit land. Binnenkort staan er elf zwarten.”

De 68-jarige Frêche, in 1972 een van de oprichters van de PS, is al lang omstreden. Vorige week werd hij door de rechter tot 15.000 euro boete veroordeeld omdat hij het scheldwoord ‘ondermensen’ had gebruikt tegen harki’s, nakomelingen van Algerijnen die in de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog tussen 1957 en 1962 aan Franse zijde vochten. De PS had hem daarom voor twee jaar van het partijbestuur uitgesloten.

Frêche is al dertig jaar de sterke man van de regio Montpellier. Het extreem-rechtse Front National is daar ook populair. FN-leider Le Pen heeft herhaaldelijk gezegd dat het Franse elftal te zwart is.