Training met muren van lint

Foto AFP/Joshua R. Ford This photo released by the US Army, 28 January 2007 shows Herb Rouse, international police liaison, instructing Iraqi police cadets on how to clear buildings, 17 January 2007, at Iraqi Forward Operating Base Lion near Bayji in Iraq. Before the November US elections, President George W. Bush promised never to put US troops "in the crossfire" of Iraq's warring sectarian groups. Last week, he made clear that his new strategy would do just that. AFP PHOTO/HO/SPC. JOSHUA R. FORD
Foto AFP/Joshua R. Ford This photo released by the US Army, 28 January 2007 shows Herb Rouse, international police liaison, instructing Iraqi police cadets on how to clear buildings, 17 January 2007, at Iraqi Forward Operating Base Lion near Bayji in Iraq. Before the November US elections, President George W. Bush promised never to put US troops "in the crossfire" of Iraq's warring sectarian groups. Last week, he made clear that his new strategy would do just that. AFP PHOTO/HO/SPC. JOSHUA R. FORD AFP

Iraakse politiecadetten krijgen aanwijzingen van de Amerikaanse politie-instructeur Herb Rouse hoe een gebouw te ontruimen. De Iraakse cadetten worden opgeleid op een militaire basis vlakbij de Iraakse plaats Bayji.

Gisteren hebben Amerikaanse en Iraakse militairen ongeveer 250 gewapende Iraakse opstandelingen gedood bij de stad Najaf. Dat heeft de Iraakse politie gisteren verklaard. De politie gaf commentaar op een veldslag die gisteren woedde tussen de fruitbomen in de buitenwijken van Najaf. Het Amerikaanse leger heeft nog geen commentaar gegeven op de gevechten en er is geen onafhankelijke bevestiging van de lezing van de Iraakse politie.

De laatste jaren zijn shi’itische partijmilities in de politie geïnfiltreerd. De Badrmilitie die in de jaren ’90 in Iran trainde, heeft zich gemengd tussen de commando’s. Milities van de shi’itische geestelijke Muqtada Sadr zitten bij de gewone politie. De Arabische krant Asharq al-Awsat meldde deze maand op basis van Amerikaanse bronnen dat 70 procent van de politie in feite militie is.

Sunnieten beschuldigen de politie ervan als doodseskaders op te treden of doodseskaders te laten begaan. Dagelijks worden tientallen lijken van burgers met sporen van foltering gevonden in rivieren, langs wegen en op vuilnisbelten.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie wil de totale sterkte van de Iraakse veiligheidsdiensten (leger en politie) opvoeren tot boven de beoogde 325.000 man. Tot dusverre zijn 312.000 militairen en politiemannen opgeleid, aldus de VS.