Televisie Voorkeur

In Spoorloos de 10-jarige Eline uit Noord-Holland die wellicht als eerste haar biologische ouders in China heeft teruggevonden. Zij werd in China te vondeling gelegd maar stelde zoveel vragen over haar afkomst dat haar Nederlandse adoptieouders besloten de ouders van het kind te vinden. Een DNA-test gaf de zekerheid in de succesvolle zoektocht. Ned.1, 21.10-22.05u. Foto KRO
In Spoorloos de 10-jarige Eline uit Noord-Holland die wellicht als eerste haar biologische ouders in China heeft teruggevonden. Zij werd in China te vondeling gelegd maar stelde zoveel vragen over haar afkomst dat haar Nederlandse adoptieouders besloten de ouders van het kind te vinden. Een DNA-test gaf de zekerheid in de succesvolle zoektocht. Ned.1, 21.10-22.05u. Foto KRO

actualiteiten

Netwerk. Reportage over moderne slavernij in Nederland. In veel Chinese restaurants worden mensen gedwongen voor een paar euro per uur te werken. Komende maand begint de eerste rechtzaak tegen deze economische uitbuiting. Een portret van een slachtoffer dat getuigt tegen zijn voormalige bazen. Verder een reportage over kinderen met autisme of ADHD. Een deel van deze groep kinderen kan niet naar school. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova. Gesprek met de minister voor Ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne die net terug is van een bezoek aan Uruzgan en gesproken heeft met de Afghaanse president Karzai. Ook aandacht voor de plannen van minister van Justitie Hirsch Ballin tegen het illegale gokken. Ned.2, 22.15-22.50u.

Documentaire

Tegenlicht: Vrienden van God. Documentairemaker Alexandra Pelosi neemt de kijker mee op een rondreis door Amerika, waar een gemotiveerd en goed georganiseerd conservatief christelijk machtsblok de morele en politieke toekomst van de VS wil vormen naar Gods woord. Zie verder pagina 18. Ned.2, 20.55-21.50u.

Panorama: Secrets of the drugs trials. Het farmaciebedrijf GlaxoSmithKline heeft artsen het antidepressivum Seroxat aan tieners laten voorschrijven terwijl uit testen duidelijk was gebleken dat het middel patiënten suïcidaal kan maken. BBC1, 21.30-22.00u.

Nuclear secrets: Superbomb. Derde deel van een serie over de keerpunten in de kernwapenwedloop. Edward Teller geloofde dat hij een bom kon maken met een kracht die Hiroshima duizend keer zou overtreffen. Zijn plannen werden echter aan de Russen doorgespeeld door een spionerend echtpaar. BBC2, 22.00-23.00u.

VPRO’s Import: Czech Dream. Komische documentaire over een niet bestaande supermarkt in Tsjechië van de filmstudenten Vit Klusák en Filip Remunda die op extreme wijze de psychologische en manipulatieve krachten van de consumptiemaatschappij onderzoeken. Zij beginnen een promotiecampagne voor de niet bestaande supermarkt en volgen alle stappen in het proces. Reclamespotjes voor radio en tv, billboards, website, folders en advertenties. Ned.2, 0.00-1.00u.

praatprogramma

De wereld draait door. Gasten zijn de oude meidengroep de Dolly Dots die weer enkele concerten gaan geven en de tweelingsbroers Erik en Arjan Snippe over het succes van hun Nederlandse versie van Beauty & the Nerd. Vanavond om 20.30 uur is de finale van hun serie Revenge of the Nerds op RTL5. En ontwerper Piet Hein Eek over zijn meubels van afvalmateriaal. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw & Witteman. Onder anderen actrice Halina Reijn die een rol speelt in de nieuwe speelfilm Blind en ex-Kamerlid Gonny van Oudenallen die afscheid neemt van de landelijke politiek. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Terug op de werkvloer. Herhaling uit 2005 van de serie waarin directeuren voor een aantal dagen nar de eigen werkvloer afdalen. In deze aflevering gaat directeur van Radio 538 Jan-Willem Brüggenwirth werken als runner, diskjockey en side-kick van Edwin Evers. Een veertiger te midden van jonge honden die het allemaal niet zo nauw nemen. Ned.2, 19.55-20.25u.

Trawlermen: Starting out. Vierde deel uit een reportageserie over de vissers van Peterhead in het noordoosten van Schotland. De 17-jarige Ryan gaat voor het eerst vissen in de ruwe wateren van Noorwegen. Garnalenvisser Jimmy Buchan is uit pure wanhoop teruggegaan naar het gevaarlijke Devil’s Hole. BBC1, 20.30-21.00u.

Anatomie voor beginners: Het bewegingsapparaat. Herhaling van de eerder uitgezonden documentaire in acht afleveringen over de Duitse anatoom Gunther von Hagens. In deze eerste aflevering demonstreert hij hoe allerlei menselijke systemen, zoals het bewegingsapparaat, werken. Tien, 22.35-23.00u.

Dossier 2300: Gedreven door lust. Gedrevenheid is een groot goed en wordt meestal zeer positief gewaardeerd zoals gedreven werknemers, gepassioneerde muzikanten en alles overrompelende liefdesuitingen. Het kan ook omslaan naar het negatieve: lust, jaloezie en woede. RTL4, 22.55-23.55u.

Trust me I’m a healer: Mary Malone. Aflevering in een serie over mensen die over geneeskrachtige gaven beschikken. De 71-jarige Mary Malone uit Bolton beweert dat ze de meeste ziektes kan genezen door middel van gebed .Ook zou ze in staat zijn de toekomst in een glas water te kunnen zien. BBC2, 23.00-23.30u.

consument

Radar. Aandacht voor de kippen in de het koelvak in de supermarkt met het logo van de Dierenbescherming; dure hypotheken via tussenpersonen en onterecht toegekende huur- en/of zorgtoeslag van de Belastingdienst. Ned.1, 20.30-21.10u.