Televisie Film van de dag

The Andromeda Strain. Deze op een boek van Michael Crichton gebaseerde film is eerder een detective- dan een sciencefictionfilm. Het grootste gedeelte speelt zich af in een ondergronds hightechlaboratorium in de woestijn van Nevada, waar vijf wetenschappers een virus bestuderen dat bijna alle bewoners van het dorpje Piedmont in één klap heeft gedood. Twee mensen, een alcoholische man en een baby, hebben kans gezien te overleven. Waarom juist zij? Dat is de vraag die de wetenschappers moeten oplossen. Hierbij krijgen hun deducties en analyses ruim baan. Het futuristische laboratorium ziet er perfect uit, felle xenon-lampen en zilverkleurige zuurstofslurven. De toon wordt gezet door een langgerekte registratie van het bizarre immuniseringsproces van de wetenschappers, die totaal bacterievrij in het lab moeten aankomen. Mooi zijn de psychedelische intermezzo’s van beelden van het virus.

(Robert Wise, 1971, VS), BBC1, 0.35-2.40u.