Sinn Féin erkent gezag van Noord-Ierse politie

Sinn Féin, de beweging die zich al ruim een eeuw tegen de Britse aanwezigheid in Ierland verzet, heeft gisteren met zeer ruime meerderheid ingestemd met een voorstel om het gezag van de Noord-Ierse politie te aanvaarden. Sinn Féin-leider Gerry Adams noemde het besluit van het partijcongres, dat in Dublin werd gehouden, na afloop „historisch”. Hij omschreef het debat van gisteren als „een van de belangrijkste uit de geschiedenis van ons land”.

Hiermee lijkt een einde te komen aan de jarenlange politieke impasse in Noord-Ierland. Naar verwachting zal de Britse regering deze week regionale verkiezingen uitschrijven voor begin maart. Daarna zou dan een grote coalitie met zowel het katholieke Sinn Féin als de protestantse Democratische Unionistische Partij (DUP) van dominee Ian Paisley kunnen aantreden.

Premier Tony Blair en zijn Ierse collega Bertie Ahern hadden van Sinn Féin verlangd dat de partij het gezag van de politie zou aanvaarden. Ook voor Paisley was politieke samenwerking met Adams en de zijnen anders onbespreekbaar. Sinn Féin had eerder al de gewapende strijd, vooral gevoerd door het met haar gelieerde Ierse Republikeinse Leger (IRA), opgegeven.

Voor Sinn Féin vormde aanvaarding van de politie echter een grote stap. Sommige leden verzetten zich principieel, omdat het een erkenning van de Britse heerschappij in Noord-Ierland zou betekenen. Anderen betoogden emotioneel dat de politie in Noord-Ierland steeds een verlengstuk van de protestanten is geweest, die het katholieke volksdeel onnoemelijk veel leed heeft berokkend.

Velen verwezen als bewijs van de Britse kwaadaardigheid naar een recent rapport van een Noord-Ierse ombudsman. Daaruit bleek dat de politie nog in de jaren negentig militante protestantse informanten gebruikte, van wie bekend was dat ze moorden op onschuldige katholieken hadden gepleegd. De politie nam niet de moeite de daders te vervolgen.

De meeste sprekers waren het echter eens met Adams, die betoogde dat de tijd was gekomen om de controle over de politie in eigen hand te nemen. Volgens hen toont het rapport van vorige week juist aan dat zulke misstanden kunnen en moeten worden blootgelegd. „We moeten ervoor zorgen dat zulke vreselijke gebeurtenissen nooit en te nimmer opnieuw kunnen gebeuren”, aldus Adams.