Sinaasappels

Bij de groentewinkel zag ik prachtig grote sinaasappels, gaaf en glad, met een lief uitstulpend naveltje. In het kistje ernaast lagen onooglijke vruchten, de schil zo dik en bobbelig als van een oranje olifantje met derdegraads cellulitis. Die in het volgende kistje waren kleiner en schakeerden tussen goudoranje, hysterisch rood en de kleur van geronnen bloed. En toen dacht ik: sinaasappels. Ik ga een weekje over sinaasappels schrijven.

Meteen plopte het ene na het andere sinaasappelige gerecht mijn gedachten binnen. De sinaasappel-geitenkaassalade van mijn verjaardagsdiner, de sinaasappel-pompoensoep die vriendin A. zo lekker vindt, die sinaasappelrisotto van laatst. We zouden sorbet van Campari en bloedsinaasappels (uit het derde kistje) kunnen eten en canard à l’orange. En ik zou eindelijk eens marmelade maken, Engelse marmelade van bittere sinaasappels (zo vaak kom je die pokdalige soort, de pomerans, niet tegen).

Ideeën genoeg. Maar toen bedacht ik dat ik dan ook allerlei discutabele weetjes over sinaasappels zou moeten opschrijven. Dat ze oorspronkelijk uit China komen en dat wij ze daarom sinaasappels noemen (waar). Dat sinaasappels die in de tropen groeien groen blijven, omdat de nachten daar niet koud genoeg zijn (waar), en dat het verboden is om diezelfde groene sinaasappels oranje te verven (was dat maar waar). Dat ze heel veel vitamine C bevatten (waar, maar minder dan bijvoorbeeld kiwi’s, paprika’s en spruitjes), dat je er meer sap uit kunt persen door ze tien seconden op vol vermogen in de magnetron te verwarmen (echt waar, probeer maar) en dat een halve sinaasappel met een kruidnagel fruitvliegjes uit je keuken weert (zie www.huishoudplaza.nl). En voor je ’t weet, wordt zo’n sinaasappelweek dodelijk saai.

Weet je wat? Ik laat het gewoon gebeuren. We zien wel. Heb jij een voorkeur voor een van bovenstaande recepten? Of heb je zelf een beproefd recept voor marmelade, crêpes Suzette, sinaasappellikeur of misschien wel voor ranja? Vertel erover op www.nrc.nl/kokenetc.

Van de navelsinaasappels, met hun gladde, tamelijk loszittende schil en minimale hoeveelheid pitjes, maakte ik in elk geval een salade. Een lunch- of voorgerecht voor vier personen.

Nodig:

3 grote navelsinaasappels

2 kleine venkelknollen

1 bosje waterkers

mooie kwaliteit olijfolie

150 g zachte geitenkaas

100 g zwarte olijven met pit

Pel de sinaasappels. Dat gaat het makkelijkst wanneer je ze eerst met een scherp mesje rondom kruislings inkerft. Verwijder ook zo veel mogelijk van de bittere witte velletjes. Snijd ze in dunne plakken. Snijd de stengels en een schijfje van de onderkant van de venkel. Snijd ze door de wortelaanzet heen in dunne schijfjes. Verwijder de worteltjes en dikste stelen van de waterkers. Schik de sinaasappel, venkelschijfjes en waterkers op een grote schaal. Druppel er royaal olijfolie over en maal er zwarte peper over. Brokkel er de geitenkaas over en bestrooi met olijven. Geef er stevig brood bij.

Stuur jouw lekkerste sinaasappelrecept naar nrc.nl/kokenetc en wellicht komt het in de krant.

    • Janneke Vreugdenhil