Shani Davis baart opzien op 500 m

De Amerikaanse schaatser Shani Davis baarde gistermiddag bij wereldbekerwedstrijden in Heerenveen opzien door achter de Finse winnaar Pekka Koskela tweede te worden op de 500 meter. Daarmee wierp Davis zich op als de belangrijkste kandidaat voor de wereldtitel allround, die over twee weken in Heerenveen op het spel staat.

Als Davis zijn niveau op de kortste afstand tot de WK weet vast te houden, hebben Sven Kramer en Enrico Fabris, zijn grootste concurrent om de allroundtitel, alle reden zich ongerust te maken. Davis noteerde gisteren een tijd van 35,43 seconden, waar de persoonlijke records van Kramer en Fabris op de 500 meter respectievelijk 36,55 en 35,99 seconden zijn.

Dat Davis in grote vorm is, bewees hij eveneens op de 1.000 meter. Hij was afgelopen weekeinde op die afstand twee keer superieur. Hij won zaterdag in 1.08,91 en gisteren in 1.08,98.

„Het is ongelooflijk hoe hard Davis hier reed”, zei Erben Wennemars vol bewondering. De Zwollenaar was het niet aan te zien dat hij dit seizoen in alle hoeken van de wereld al 41 keer aan de start is verschenen. Zijn kilometer van zaterdag was de snelste (1.08,98) ooit van een Nederlander op Nederlands ijs. Hij werd daarmee tweede. Een dag later was de uitslag hetzelfde, waardoor Wennemars opschoof naar de eerste plaats in het klassement van de wereldbeker. Met dank aan de afwezige Kyou Hyuk Lee, die had gekozen voor de Aziatische Winterspelen.

Bij de vrouwen maakten de sprinttalenten Annette Gerritsen en Margot Boer indruk. Gerritsen won gistermiddag op de 500 meter tot haar verbazing voor het eerst een wereldbekerwedstrijd. Zij erkende dat dat mede te danken was aan de glijpartij van de Duitse favoriete Jenny Wolf, die zaterdag nog veruit de snelste was geweest.

De 21-jarige Gerritsen reed de 500 meter in 38,93. Daarmee was ze een fractie sneller dan de Italiaanse Chiara Simionato (38,97) en de Nederlandse kampioen op de 500 meter, Margot Boer (39,00), die gisteren ook derde werd op de 1.000 meter (1.17,27).