Rover klaagt Haaglanden aan om tram

Reizigersvereniging Rover doet aangifte tegen stadsgewest Haaglanden, omdat dit mogelijk veiligheidsproblemen heeft verzwegen.

Zulke problemen hadden gemeld moeten worden aan de Inspectie Verkeer en Waterstaat. Als dit is nagelaten zou het stadsgewest volgens Rover verantwoordelijk zijn voor twee ontsporingen van RandstadRail in november. Bij het ergste ongeval, bij halte Forepark, vielen zeventien lichtgewonden. Rover vindt dat er in dat geval ook een andere beheerder zou moeten komen. Volgens de reizigersvereniging zijn ProRail en de Rotterdamse vervoerder RET „voor de hand liggende opties”.

Pieter van Woensel, portefeuillehouder verkeer en vervoer van stadsgewest Haaglanden, zegt niet op de hoogte te zijn van het verzoek van Rover aan het openbaar ministerie (OM) om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen. Maar, zegt hij, „het stadsgewest wacht de afweging van het OM met vertrouwen af.”

De aangifte moet niet worden gezien als een vorm van wantrouwen ten opzichte van lopende onderzoeken van de IVW en de Onderzoeksraad voor de veiligheid onder leiding van Pieter van Vollenhoven, benadrukt Rover-woordvoerder Rikus Spithorst. „We willen de onderste steen boven krijgen. Een politieonderzoek helpt daarbij”, zegt hij. Bovendien, zo stelt Spikhorst, „is een onderzoek van de politie harder dan van de inspectie.”

In Den Haag ontspoorden bij proefritten vorige week woensdag en vrijdag ook twee voertuigen bij het Loosduinse Arnold Spoelplein. Een flinke tegenslag, omdat vanaf vandaag op het Haagse traject Loosduinen-Centraal Station begonnen zou worden met het vervoeren van passagiers. „Twee ontsporingen in een week, dat is niet fijn”, zegt woordvoerder Marion de Vries van exploitant HTM. „Daarom hebben we besloten tot een extra week proefrijden.”

Maar ook na een extra week proefritten kunnen er door exploitant HTM geen garanties worden gegeven. „Ik weet nu al dat er in de toekomst nog ontsporingen zullen gebeuren”, erkent De Vries. Volgens haar moeten die alleen niet worden overschat. „Op het reguliere tramnet hebben we jaarlijks ongeveer twaalf ontsporingen.”