Retour Den Haag-Brussel

Veerman gestreeld

Wie het nou precies waren, zal Nederland van demissionair minister Cees Veerman (Landbouw, CDA) nooit te weten komen. Een dergelijke onthulling vindt hij ongepast. Maar de kiezers kunnen hem op zijn woord geloven dat hij een jaar geleden werd benaderd door „mensen van binnen maar vooral ook van buiten de partij" met de vraag of hij het leiderschap van het CDA op zich wilde nemen. Veerman vertelde dit afgelopen zaterdag in het TROS-radioprogramma Kamerbreed.

Het CDA stond er begin 2006 slecht voor, premier Balkenende deed het niet goed in de peilingen. Binnen de partij gingen stemmen op om de leider te vervangen; een aantal leden én niet-leden kwam terecht bij Veerman.

Hij vertelde het meteen aan Balkenende: „Je moet zoiets heel snel de kop indrukken”. Veerman zei zaterdag dat zijn ijdelheid was gestreeld door het verzoek. Hij zei ook aangeslagen te zijn geweest door onthullingen over zijn gebruik van de dienstauto en over de bedrijfsvoering van zijn boerenbedrijf in Frankrijk. Na die publicaties in onder meer deze krant, had hij geen zin meer om terug te gaan naar Den Haag. „Ik dacht, bekijk het maar, ik blijf op mijn boerderij”, zei Veerman. De premier heeft hem bij drie verschillende gelegenheden moeten vragen om aan te blijven, zo vertelde Veerman Kamerbreed. (HvdB)

Girls girls girls

„Dat is nog eens iets anders dan de Pirelli-kalender”, aldus de altijd vrolijke VVD-europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert. In elk geval zijn het wel alleen vrouwen die de kalender sieren, die morgen in Brussel wordt gepresenteerd. Liberale vrouwen. Succesvolle liberale vrouwen zelfs. Maar het is dan ook een uitgave van het Europees liberaal vrouwen netwerk. En die zijn weer gelinkt aan de Europese liberale fractie.

Als een plaats op de kalender een indicatie is voor succes, dan doen de Nederlandse liberale vrouwen het goed in Europa. Niet minder dan drie van hen staan erop. Toch een kwart van de beschikbare plaatsen.

Neelie ‘netwerk’ Kroes in actiepose fleurt de maand april op. „Ze is een groot verdedigster van de vrije markt en een gepassioneerd strijdster voor meer vrouwen in leidinggevende posities in politiek en bedrijfsleven”, staat er in de toelichting.

De maand juni is gereserveerd voor D66-lid van het Europees Parlement Sophie in ’t Veld. Zij is naar voren gehaald vanwege haar niet aflatende strijd voor gelijke rechten voor homoseksuelen. De fans van Jeanine Hennis-Plasschaert moeten wachten tot de maand november. Ze heeft over nagenoeg alles een uitgesproken mening. Maar haar opvattingen over Wit Rusland hebben de kalender gehaald. „Mijn doel is Wit-Rusland op de Europese politieke agenda te houden en de strijd daar voor vrijheid en democratie te steunen.’’

In Nederland doen de liberale vrouwen naar alle waarschijnlijkheid even niet mee. Maar in Europa worden ze dit jaar nog letterlijk gezien. (MK)