PSV kan zich een slippertje veroorloven

Het leek wel dat de zuiderse selectie van PSV gisteren collectief een baaldag nam.

Maar volgens trainer Ronald Koeman is er geen enkele reden tot paniek.

De spelers van PSV moesten de gifbeker helemaal leeg drinken. Nadat de tweede nederlaag (2-0) van het seizoen een feit was, dirigeerde trainer Ronald Koeman zijn ontgoochelde elftal nog even naar het bezoekersvak van het Roda-stadion voor een laatste groet aan de meegereisde supporters. Jan Kromkamp deed het, al klappend met de handen boven zijn hoofd, Patrick Kluivert deed het. Toen beiden zich omdraaiden zagen ze niemand meer. Hun buitenlandse ploeggenoten, aanvoerder Phillip Cocu incluis, waren als een haas naar de kleedkamer gerend.

PSV had sinds 27 augustus, toen FC Twente in Enschede met 1-0 te sterk bleek, in de competitie niet meer verloren. Gezien de voorsprong op Ajax en AZ, die nog steeds respectievelijk acht en negen punten bedraagt, kan de Eindhovense ploeg zich in de race om de landstitel wel een paar slippertjes veroorloven. Het leek er veel op dat PSV gisteren in Kerkrade een baaldag nam. De lastige uitwedstrijd, het koude, natte weer, het was niet besteed aan het elftal dat voor de helft uit spelers uit zonnige oorden bestaat. Koeman zei echter dat hij het door de spanning in de wedstrijd in 93 minuten geen moment koud had gehad. Was dit een incident? Of is er toch sprake van een heuse terugslag bij de ploeg die al ver voor de Kerst wederom werd beschouwd als de kampioen van dit seizoen? Er zijn zeker barstjes gekomen in de nationale superioriteit van PSV.

Voor het winterstopje leed de Brabantse ploeg al puntverlies in De Kuip tegen Feyenoord. Daarna volgde een ontluisterende ervaring in een oefenwedstrijd tegen 1.FC Köln (2-0 nederlaag). En afgelopen woensdag kon eerstedivisionist Go Ahead twee keer scoren in Eindhoven tijdens de weliswaar door de Deventenaren met 3-2 verloren bekerwedstrijd. Koeman: „Laten we nou niet in paniek raken. We verliezen hier met 2-0 omdat we in de slotfase extra risico’s hebben genomen. Ik kan mijn spelers niets verwijten, ze hebben er alles aan gedaan. Het was in het eerste deel van het seizoen abnormaal dat we zo weinig doelpunten tegen kregen. Toch speelden we toen ook niet altijd overtuigend. Soms wonnen we met 1-0, terwijl we niet sterker waren. Misschien was dit even nodig voor het besef dat de competitie nog niet is gespeeld.”

Gezien het wedstrijdbeeld had Koeman toch ook reden zich zorgen te maken over het spel van zijn formatie. Een kopbal van Cocu op de lat was in de 45ste minuut van de eerste helft eigenlijk de eerste uitgespeelde kans die PSV afdwong. De landskampioen had tot dan toe ongeïnspireerd over het veld gesloft. Hoewel er in de 22ste minuut al een achterstand op het scorebord stond. Verdediger Jan-Paul Saeijs verraste Gomes toen door een vrije trap van Boldizsar Bodor bij de eerste paal in te koppen.

Pas in de tweede helft kwam PSV op gang. Toen was het soms juist weer een wonder dat de gelijkmaker uitbleef. Hoewel Roda, dat zich lekker voelde in de counterrol, ook genoeg kansen kreeg om de voorsprong te vergroten. Spits Andres Oper sloeg pas vijf minuten voor het einde toe, na vele mogelijkheden om zeep te hebben geholpen.

Ondanks de machteloosheid maakte Koeman zich geen zorgen. „Als we volgende week thuis AZ verslaan, zetten we die ploeg op een definitieve achterstand van twaalf punten. De concurrentie heeft misschien weer een sprankje hoop gekregen. Maar we hebben alles nog in eigen hand, meer dan dat.”

Het was een bijzondere dag voor Roda-trainer Huub Stevens. Hij zag zijn ploeg voor het eerst sinds tien jaar van PSV winnen. Uitgerekend de club waar hij dit seizoen aan de slag had gewild als hoofdcoach. Maar PSV hield Stevens enige tijd aan het lijntje en koos voor Koeman toen deze weg kon bij Benfica. Hetgeen hem via een sms’je werd medegedeeld.

De Limburger wees alle suggesties over PSV van de hand. Terwijl zijn bruine ogen ondertussen wél fonkelden als hete kolen. „PSV? Nee, dan moet ik weer oude verhalen oprakelen. Ik ben net zo blij met deze triomf als met de 2-0 overwinning op Ajax. Uiteindelijk zijn het maar drie punten”, aldus Stevens quasi onverschillig. Hij haalde in totaal dertien nieuwe spelers naar Kerkrade om een vreemdelingenlegioen om te vormen tot een team met meer Nederlandse uitstraling. Tot gisteren heeft Stevens nog geen wonderen kunnen verrichten, maar nu is hij met het tamelijk beperkte spelersmateriaal toch in het gewenste linkerrijtje van de eredivisie beland, op de zevende plaats.

    • Erik Oudshoorn